BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét csúcsot döntött az arany

Az arany ára egy százalékkal emelkedett, és megérintette a kéthavi csúcsot, ami a legnagyobb egynapi erősödésnek számít közel három hét alatt.

Az azonnali arany ára New Yorkban kedden 1248,40 dollár volt unciánként, a hétfőn jegyzett 1236,6 dollárral szemben, egy időben az 1249,90 dolláros szintet is megérintette, ami a legmagasabb szint volt június vége óta. Az amerikai határidős arany ára decemberi szállításra pedig 11,10 dollárral 1250,30 dollárra erősödött unciánként.

A Reuters szerint a befektetők továbbra is a biztonságos eszközbe teszik a pénzüket, mert növekszik az aggodalom a gazdasági élénküléssel kapcsolatban. A rúdarany ára több mint 6 százalékkal emelkedett augusztusban, ami a legnagyobb egyhavi növekedés tavaly november óta. Bill O’Neill, a New Jersey székhelyű Logic Advisors cég partnere szerint "az aranypiac igen erőteljes keresletet tapasztalt az alternatív (arany)eszköz iránt egész augusztusban, nagyfokú bizonytalanság veszi ugyanis körül  gazdaságot."

A Bloomberg adatai szerint az elemzők arra számítanak, hogy az arany immár tizedik, áremelkedéssel záruló évét éli meg, a leggyakrabban vásárolt opció, a decemberi szállítású arany ára New York-ban 1 500 dollár unciánként. Ez 18 százalékos emelkedés a júliusi rekordhoz képest.

Az arany a jelek szerint csak nyerhet, függetlenül attól, mit tartogat a gazdaság – így látja Eugen Weinberg, a Commerzbank elemzője. A szakértő szerint a gazdaság erősödése esetén az ékszerészek részéről jelentkező kereslet emelkedik, míg a válság elhúzódása ismét a piac mentsvárává teszi a sárga fémet.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.