BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ragadós a magyar bankadó - Januártól a lengyelek is bevezetik

A tervek szerint a lengyel pénzügyminisztériumnak sikerül kidolgozni a bankadó tervezetét mely a kormány tervei szerint januártól lépne életbe – mondta el Jacek Rostowski, pénzügyminiszter egy rádió interjúban.

A lengyel parlament által egyszer már megvitatott tervezet szerint a mérlegfőösszeg 0,39 százalékát tenné ki az adó mértéke, ez a mérték Magyarországon 0,45 százalék.

Az adóból befolyó összeget egy külön alapban kell elhelyezni a lengyel jegybank elnöke szerint. A felvetésre a pénzügyminiszter elmondta, hogy a befolyt összeg kezeléséről, felhasználásáról még nincs konkrét terv, de a kormány célja, hogy biztosítsa a lengyel bankrendszer működésképességét.

Lengyelországon kívül Románia, és Horvátország tervezi a bankadó bevezetését, előbbi Brüsszelre tekintettel fontolgatja lépéseit, de Horvátország a folyamatban lévő csatlakozási tárgyalások ellenére kérlelhetetlen. Ivan Suker pénzügyminiszter világosan értésére adta a bankároknak, hogy "magyar mértékű" adó bevezetését tervezi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.