BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sérülékeny a dollár

A dollár valamelyest gyengült hétfőn Tokióban, és jegyzése 15 éves mélypont felé tart a japán valutával szemben, miután nem tudta megőrizni azt az erősödést, amely az amerikai munkanélküliségi adatok közzététele után következett be.

Mindazonáltal - írja a Reuters Tokióból keltezett elemzésében – óvatosak voltak a befektetők a lehetséges japán intervenció miatt, ami csökkentette jenvásárlási kedvet.

A vártnál kevésbé kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatoknak köszönhetően enyhült a piac aggodalma a globális lassulás lehetősége miatt, és növekedett a kereslet az euró és egyéb növekedést ösztönző valuták iránt.

A piaci résztvevők úgy vélik, hogy a központi bankok Ázsiában, Japánt kivéve, a dollárt euróra váltják, és a dollárral szemben elért hasznot realizálják. Ez pedig külön segítséget ad az eurónak. Az utóbbi hónapokban tömeges jenvásárlásra került sor, mert a befektetők hajlamosak valutát vásárolni fizetési mérlegtöbblettel rendelkező országoktól, hogy elkerüljék a kockázatos eszközöket. A pozitív japán fizetési mérleg azt jelenti, hogy a japán exportőrok mindig több dollárt adnak el, mint amennyit a japán importőrök vásárolnak, ezzel felső határt szabva a dollárnak a jennel szemben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.