BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Természetes felépülés a hanyatlásból"

Az amerikai részvénypiac szerdán a J.P. Morgan Chase, az Alcoa és a Boeing vezetésével emelkedett. A pozitív hatások között említhetjük a Fed közleményét, melyben a gazdasági terjeszkedés folytatódásáról írnak; valamint Obama elnök hivatalos bejelentését néhány új gazdasági ösztönző ötlet bevezetéséről.

Szerző: Tradenet Global

A Dow Jones +46 pont, +0.45%-os teljesítményt mutatott fel, az elmúlt hat kereskedési napból ötön emelkedve. Az index legjobban teljesítő tagja a J.P. Morgan Chase bank volt 84 centes (+2.2%) 39.12 dollárra emelkedésével. Jól teljesített még az Alcoa (+21c +1.9% 11.07) és a Boeing (+1.08 +1.7% 64.50) is.

A NASDAQ 19.98 ponttal erősödve (+0.9%) zárt 2228.87-en, míg az S&P500 index 7.03 pontot (+0.64%) szedett magára, és 1098.87 ponton zárt. A piac vezető szektorai a pénzügyi és az ipari szektor voltak.

A növekedés a részvények kedden elvesztett ereje után következett, bár még így is jól állunk a hónap egészének teljesítményét tekintve. Ez főleg a vártnál jobb munkaerő piaci és gyártói adatoknak köszönhető. A Dow Jones +3.7%-ban, a Nasdaq +5.4%-ban, az S&P500 index pedig +4.7%-ban áll eddig szeptemberben.

Szerdán alig érkeztek újabb hírek, bár egy jónak nevezhető jelentés azért megjelent a központi bank szerepét betöltő Fedtől, mely a gazdasági talpra állás folytatódásáról szólt, még ha „széles körben látható jelei vannak a megelőző időszakhoz mért lassulásnak”.
Mindeközben Obama elnök különféle üzleti világot érintő adócsökkentések és infrastruktúrát fejlesztő programokat fedett fel a gazdaság további megsegítése céljából.

„Ez egy természetes felépülés” a keddi hanyatlásból, mondta Mark Luschini, a Janney Montgomery Scott vezető befektetési stratégája. Mint megjegyezte, a szerdai emelkedés, mely a múlt heti nagy részvénypiaci rally-t követte, akkor következett be, amikor a befektetők jobban számításba vették, hogy a „dupla fenekű recesszió kialakulásának veszélye csökkent”.

A BP amerikai részvényei 1.18 dollárt, +3.2%-ot erősödtek, miután az olajipari óriás régóta várt jelentésében úgy találta, hogy „többféle vállalat és munkacsoport” hanyagsága is hozzájárult a mexikói-öbölbeli természeti katasztrófához. Bár a jelentés elismeri, hogy a BP dolgozói nem vettek figyelembe fontos figyelmeztető jeleket, a legnagyobb felelősséget mégis másokra hárítja a valaha volt legnagyobb tengeri olajkatasztrófával kapcsolatban.

A Green Mountain Coffee Roasters 2.37 dolláros, +7.6%-os ugrással 33.58-on zárt. A kávécég minden kávéadag árát megemeli Észak-Amerikában. Az emelkedés mértéke 10-15%-os szint körül várható a következő hónapokban.

A Huntington Bancshares 5.3%-os száguldással került 5.77 dollárra. Raymond James „erős vételi” ajánlásról „felülteljesítőre” minősítette fel a részvényt a bank erős növekedésére és javuló minőségű hitelállományára hivatkozva.

A Navistar International ipari járműkészítő –7.4%-os esése annak köszönhető, hogy bár a harmadik negyedévi profitok túlteljesítették a várakozásokat, a bevételek mégis elmaradtak a becslésektől. A hadiipari bevételek jövő évre tolódására hivatkozva  a cég csökkentette az ezévi kilátásokat is.

A Netflix +3%-ot emelkedett. A DVD-kölcsönző cég megegyezett a Nu Image/Millenium Films cég premier filmjeinek online sugárzásáról, melyet  fizetős felhasználók érhetnek majd el. Mindeközben a prémium tévécsatornákon a filmek továbbra is sugárzásra kerülnek.

A Phillips-Van Heusen +7.1%-ot drágult 54.07-re. A kiskereskedelmi felszereléseket gyártó cég pénzügyi veszteségbe csúszott, miután a Tommy Hilfiger cég megszerzése az előre számítottnál magasabb költségekkel járt. A bevételek és a haszonkulcsok azonban emelkedtek. A cég bevétele nem tartalmazza a májusban tetőző termékek eladását, és az idei évre még meg is emelte bevételi- és profitvárakozásait.

A Smithfield Foods +1.4%-ot emelkedett. A sertésfeldolgozó cég helyrejött tavalyi veszteségeiből, melyet az iparágat jellemző gyenge kereslet okozott. A legutóbbi negyedévben a cég még hasznot is húzott a magasabb élelmiszerárakból.

A Vertex Pharmaeuticals +3%-ot drágult. A biotechnológiai cég szerint az előzőleg Hepatitis C-vel sikertelenül kezelt emberek 65%-a ért gyógyult meg az újfajta, még tesztelés alatt álló terápiával. A biztonsági- és tolerancia-tesztek megegyeznek az előzetes tanulmányokkal, és megfelelnek az Élelmszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal jövő negyedévben megjelenő irányelveivel.

S&P 500 (SPY)

A széles piacot leképező index erősödést mutatott a tegnapi napon. Obama elnök bejelentésére a nap végén sem adta fel nyereségeit az index.

Távolabbi szemszögből nézve a piacot az index egy kisebb oldalazó sávban irány nélkül lődörög. A bölcs kereskedőnek jelen körülmények között okosan kell kezelnie a kockázatokat. Néha a legjobb védekezés a támadás… mostanában azonban a védekezés legegyszerűbb fegyvere az, ha simán a partvonalon várjuk, hogy a piac iránya kirajzolódjon.

Az index -1.15% mozgással zárt 1092 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ index is a SPY-hoz hasonló mozgást produkált. Egy erős zöld gyertyával zárt tegnap.

Az index -1.11% mozgással zárt 2209 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chip-index csak a nap végére mutatott egy kis erősödést, és kalapács gyertyát formált. Most jön tehát az igazi megmérettetés az ágazat számára: most vajon lezuhan és letöri a 300 pontos támaszt, vagy ez után a lefelé korrekció után újabb száguldás indul-e meg, ami megfordítja a jelenlegi lefelé irányuló trendet.

A szektor -1.95% mozgással 322.31 ponton zárt.
Bankok ($BKX)

A bank-index kissé korrigálta keddi gyenge napját és egy zöld emelkedő napot produkált. Így még van remény a következő napokban a csökkenő trend esetleges megtörésére 47 $ felett. Azonban világosan látható zuhanó trend válik érvényessé, amikor az index letöri a 43 pontos mélypontot.

Az index -3.17% zuhanással 45.15 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Az index egy szép teli zöld gyertyával búcsúzott tegnap és abszolút a tetején zárt, mely jó jel lehet a bikák számára. A következő napokban nekifeszülhet az 1130-as ellenállási szintnek és megkísérelheti a kitörést.

A szektor -1.57%-os mozgással 1105 ponton zárt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.