BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csökkenést újabb rekordmagas aranyárfolyam követheti

Az elmúlt napokban lejtőre került az arany és az ezüst árfolyama, de a befektetési célú kereslet továbbra is magas szinten maradt – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A csökkenő árfolyamok csekély mértékben csökkenő illetve stagnáló készleteket eredményeztek a tőzsdén kereskedett nemesfémekre specializálódott alapoknál. A befektetők azonban továbbra is az emelkedő árfolyamokban bíznak.

Hiszünk a nemesfémszektor növekedésében, amely a Fed és más jegybankok kvantitatív lazítását célzó intézkedései nyomán folytatódni fog, mondta el David Christie, a ScotiaMocatta bankház elemzője. A szakértő szerint 1 500 dolláros unciánkénti aranyár várható, még erre az évre, valamint 25 dollárt egy uncia ezüst esetében.

Nem látható semmiféle ok, ami az aranyárfolyam növekedését hosszú- vagy középtávon fel tudná tartóztatni. Úgy számítunk, hogy a növekedés folytatódni fog a technikai ellenállások miatti rövidtávú korrekciók által meg-megszakítva – áll a kereskedőház elemzésében.

A nemesfémpiacok továbbra is a Távol-Keletről és a feltörekvő gazdaságokból kapják a legfőbb impulzusokat.  A rekordárfolyamok ellenére számos indiai kereskedő növekvő aranykeresletről számol be. A mumbai Indusland Bank a november 5-ei Diwali ünnep közeledtével érzékelhető keresletnövekedést észlel.

Hongkongi híradások szerint tartósan magas a népi Kínából érkező kereslet, a vásárlók továbbra is keresik az aranyat, mivel 1 400 – 1 600 dolláros árfolyamra számítanak. Ezen kívül a jüan felértékelése még tovább fokozza a kínai keresletet.

Vietnám a legjelentősebb aranyfogyasztó az ázsiai térségben. 2008 júniusában a kereskedelmi deficit csökkentésének érdekében a vietnámi Jegybank mégis betiltotta az aranybehozatalt. A tilalom életbelépése előtti hat hónapban ugyanis Vietnám 60 tonna aranyat importált. A Vietnamneten megjelent hírek szerint most megszüntethetik az importstopot, amire több ékszerkereskedő máris behozatali szándékát jelezte. A Saigon Jewellery 5 tonna arany, versenytársa a Phu Nhuan sajtóhírek szerint 2 tonna nemesfémet importálna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.