BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a kockázat - Megszorítást vár a piac

Június óta a legalacsonyabb szintre estek a magyar államadóság-törlesztési leállásának kockázatára köthető biztosítási ügylet (credit default swaps, CDS), az elemzői vélemények szerint ez annak köszönhető, hogy a helyhatósági választásokon szerzett nagyarányú győzelem szabad kezet ad Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy csökkentse a költségvetési hiányt.

Az öt éves CDS felár 11 bázisponttal 301 bázispontra csökkent ma, a 2015-ben lejáró forint kötvények biztosítási költségei 1 bázisponttal 6,49 százalékra csökkentek.

A befektetők a vasárnapi választási eredményeket látva azt várják a második Orbán-kormánytól, hogy szabadkezet kapnak egy a költségvetési hiány csökkentését célzó gazdaságpolitika megfogalmazására.

A vasárnapi győzelem olyan hangulatot kellett, hogy teremtsen a kormánypártokban, mely ösztönzi őket egy széleskörű tárgyalás megkezdésére a 2011-es év költségvetéséről, vélekedett Guillaume Tresca, a Credit Agricole CIB feltörekvő piaci elemzője.

A Wall Street Journal írása szerint a nagyarányú győzelem jó hír abból a szempontból, hogy a második Orbán-kormány számára könnyebb lehet az önkormányzatokat érintő változtatásokat, illetve a költségcsökkentő csökkentéseket elfogadtatnia. A cikk írója szerint azonban nehéz lesz a kormánynak egyszerre teljesítenie a választók és az uniónak tett ígéreteit.

A Bloomberg hírügynökség piaci körképe szerint a befektetők a költségvetési megszorítások megvalósítását várják a kabinettől, most, hogy a forint 4,8 százalékot erősített az euróval szemben, szeptember 8-a óta, ami a 25 vizsgált, fejlődő piaci deviza körében a legjobb teljesítmény. A miniszterelnök egyébként tegnap esti nyilatkozatában szintén úgy fogalmazott: mindannyiunk tudjuk, hogy a neheze még hátravan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.