BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a BUX és a vezető részvények mindegyike

Kitart a jó hangulat a tőzsdéken, hétfőn pluszban zártak az amerikai tőzsdék és Ázsiában is emelkedésnek indultak az indexek. Az európai indexek is emelkednek kedd délelőtt: a lengyel WIG20 0,19 százalék, a német DAX index 0,26 százalékos pluszban jár. A BUX kihasználva az optimista hangulatot ennél jóval magasabb növekedésnek idnult.

A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX kihasználva a piacok optimista hangulatát 1,55 százalékkal emelkedett a délelőtt folyamán, így 23 769,53 ponton áll.

A friss tőzsdei és devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

A blue chipek a pozitív hangulatban erősödésnek indultak, a régóta gyengélkedő MTelekom is növekedésnek indult kedden délelőtt. A társaság részvényei 0,16 százalékos emelkedést követően 592 forinton jegyzik. Az OTP már lendületesebb 0,96 százalékos emelkedést ért el, így a bankpapírok 5 983 forinton állnak. A Richter 1,05 százalékos emelkedést követően 47 495 forintig erősödött.

Szárnyalásnak indultak a Mol-papírjai, a társaság részvényei a délelőtt folyamán 3,23 százalékos emelkedésnél jár, így 20 965 forintnál járnak az értékpapírok. Semleges pozíció ajánlottak a Raiffeisen Bank elemzői. A 21 000 forintos határ már elesett, így visszatért a 20-21 ezer forintos sávba a kereskedés, ettől függetlenül nem várható a 20 000 forintos határ alá történő süllyedés. A Raiffeisen elemzőinek számításai szerint az új válságadó és a régi Robin Hood adó összesen 2010-ben nagyságrendileg 32,5, 2011-ben 39, míg 2012-ben 26 milliárdot tehet ki.

Ez három év alatt összesen 98 milliárdos elvonást jelent, amely 1095 forintnak felel meg. Azonban a már ismert negatív hatásokat ellentételezi a 2013-től bevezetni kívánt alacsonyabb társasági adó teher. Ettől függetlenül a folyamatos negatív híráram miatt továbbra is némileg alulteljesítő maradhat a papír.

Az amerikai hangulat hétfőn kedvezően alakult, de az ázsiai piacokon csak fél százalékos emelkedés volt, ebből akár gyengülés is lehet mínusz - véli Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője. Szerinte a budapesti részvénypiacon stagnáló, de akár fél százalékon belüli negatív nyitás is elképzelhető.

Vastagon benne vagyunk az amerikai gyorsjelentési szezonban, amerikai és európai makrogazdasági hírek is várhatók kedden, de az amerikaiak lesznek meghatározóbbak - tette hozzá az üzletkötő. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg bizonytalanság van a tőzsdén, a keddi makroadatok alapján esetleg már várható valami változás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.