BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntetik Magyarországot és a forintot a befektetők

A forint hétfőn zuhant a bankközi devizapiacon, és a tendencia kedd délelőtt is folytatódott. Közben a hazai csődkockázat június 8-a óta a legmagasabb szinten áll - közölte a Bloomberg.

A svájci frank egyre drágább a bankközi devizapiacon: 216-os záróárfolyamról 219-ig emelkedett az alpesi deviza ára forintban kifejezve. A napi legmagasabb szint eddig 219,2 volt, 218,65-ön látszik megállni a gyengülés.

A forint az euróval szemben fojtatta lejtmenetét: a 283,5-ös záróról 284,6-ig gyengült a hazai deviza, 284,32 forinton jegyzik az eurót.

Közben a magyar államcsőd ellen köthető biztosítás felára június 8-a óra a legmagasabb szintre emelkedett a Bloomberg beszámolója szerint. Kedden 9 bázisponttal 375,9 pontra a CMA adatai alapján.

A forint egy hónap alatt majd 5 százalékot gyengült az euróval szemben: az esés mértéke 4,92 százalék. A lengyel zloty ebben az időszakban 2,58 százalékot esett, a cseh korona 1,47 százalékot gyengült, míg a román leg 0,37 százalékot veszített értékéből.

Az euró folytatta gyengülését: elveszítette az 1,3-as szintet a frankkal szemben napközben, a tegnapi záró 1,312-n alakult. A napi minimum 1,298-as szinten állt, melyről az euró vissza tudott kapaszkodni 1,3 fölé. Közben az amerikai dollár és a svájci frank a paritás körül mozog.

A Magyar Nemzeti Bank 25 bázispontos kamatemelése, mellyel 5,5 százalékra emelte irányadó rátáját nem segítette tartósan a forintot: átmenetileg hétfőn megtört a gyengülési hullám a kamatemelés után, de percek alatt az emelési szint előtt volt a forint az euróval szemben, a gyengülő trend folytatódott. A nemzetközi elemzők a jegybank és a fiskális politika közötti ellentétet vélték felfedezni a Monetáris Tanács döntését követően, mely kedvezőtlenül hat hazánk megítélésére.

A fiskális politika „kiszámíthatatlansága” miatt a Credit Agricole közgazdászai a múlt héten azt tanácsolták a befektetőknek, hogy csökkentsék magyar eszközeiket. Kiszámíthatatlanság és bizonytalanság jellemzi a politikát a Raiffeisen szerint is. Ezt nem tolerálják a piacok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.