BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves csúcson az olajár

Az olaj ára a mai kereskedési napon két éves rekordot döntött, mielőtt kissé visszaesett.

A decemberi jegyzésű New York-i könnyű nyersolajért 87,63 dollárt is adtak ma, mielőtt az árfolyam visszaesett a 87,40-87,50 körüli sávba. Az AFP szerint ezzel két éve nem látott magasságba szökött fel az ár. Eközben az Északi-tengeri Brentért decemberi szállításra 89,02 dollárt adtak, ami hathavi csúcs.

Jelenleg a tőkepiac és a valós kereslet egyaránt felfelé nyomja az olaj árát. A Fed által bejelentett, 600 milliárd dolláros likviditásbővítés gyengít majd a dollárt és ezáltal a nyersanyagok, például az olaj felé irányítja a befektetőket. Szintén árfelhajtó hatású a Nemzetközi Energia Ügynökség ma közzétett jelentése, amely szerint a klímaváltozás elleni harc mellett is 113 dollárra szökik fel az olaj hordónkénti ára 2035-re. Az újonnan jelentkező kereslet egyharmadát Kína jelenti majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.