BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euró padlót fogott - Hol tart a forint?

A forint tartja magát az euróval szemben, ám a közös európai fizetőeszköz ismét történelmi mélypontra került a svájci frankkal szemben.

A forint erős szinten tartja magát az euróval szemben a bankközi devizapiacon. Hétfő délelőtt a 272,4-273-as sávban mozog, míg a múlt hét elején 279-es szinten is járt a kurzus.

A forint teljesítményét fűtötték a kamatemelési várakozások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa ma tartja kamatdöntő ülését, az elemzők fele úgy gondolja, hogy tovább szigoríthat a jegybank.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A svájci frank árfolyama 210 forint felett tartózkodik stabilan. Az euró teljesítménye igen negatív hatást gyakorol a frank/forint kurzusra is. A frank 214,5 forintba kerül hétfő délelőtt, míg a záró 213,476-on alakult.

A múlt héten kétszer is történelmi mélypontra gyengült az euró a frankkal szemben, a hetet is újabb mélyponton kezdte a közös európai deviza: 1,2713-on alakult a kurzus.

Majdnem egy hónappal ezelőtt 1,36-os árfolyamot is láthattunk, majd az euróövezet adósságválságának és a romló nemzetközi hangulatnak köszönhetően az euró gyengülése közben az a svájci frank erősödött.

A frank tipikus menekülődeviza, mely a kockázatok felerősödésének hatására, romló hangulatban erősödik. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) úgy tűnik mindent megtesz azért, hogy a frank ne erősödjön tovább; múlt heti kamatdöntésén a kamat emelése szóba sem került, miközben az inflációs várakozásait csökkentette az SNB.

A Magyar Nemzeti Bank mai esetleges kamatemelése tovább támogathatja a forintot. Azonban, ha a fiskális és monetáris politikai döntéshozók viszonyának újabb töréspontjához vezet a kamatemelés, és felerősödik a bizonytalanság, az irány nem ilyen egyértelmű. Az elmúlt heti forint ralijában részben be is árazódhatott egy monetáris szigorítás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.