BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duplán adóztathatják az európai bankokat

Az eurózóna pénzügyminiszterei ma megvitatnak egy jelentést, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy több bank kétszeresen adózhat a különböző országok által bevezetett rendszer hatására, ez pedig árt a pénzügyi rendszernek.

Az EurActiv jelentése szerint a pénzügyminiszterek egy magas szintű szakértői csoport felmérését tárgyalják meg mai ülésükön. A tanulmány úgy fogalmaz: "magas a kettős adóztatás kockázata". Huszonegy tagországban találhatóak uniós központú leánybankok, míg kilenc ország más, uniós szinten fontos pénzügyi ágazatoknak ad otthont.

A felmérés szerint veszélyesen nagyok az egyenlőtlenségek a tagországok között, ez pedig eltérítheti az uniós befektetésektől a pénzügyi cégeket. A pénzügyi központoknak tekintett európai országok vezetői már közölték, hogy komolyan veszik a tanulmány megállapításait és elképzelhető, hogy kétoldalú megállapodásokkal igyekeznek majd elkerülni a kettős adóztatást.

A leginkább érintett ez ügyben Németország lehet, amelynek bankjait a brit és a francia állam is megadóztathatja. A francia és brit hatóságok egymás között már megállapodtak a bankadókat illetően és információk szerint Berlin jelenleg dolgozik egy hasonló tervezeten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.