BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fialó frankbetétek

Az euróban elhelyezett megtakarításokon nem nyertek az idén a háztartások

Pénzügyek. A forint idei gyengélkedése ellenére nem feltétlenül nyertek sokat az idén azok a betétesek, akik az idegen fizetőeszközök erősödésére játszottak, hiszen a forint árfolyama vegyesen mozgott az egyes nagy devizákkal szemben. Önmagukban a kamatokon pedig változatlanul nem lehet sokat „keresni”: a leggálánsabb lakossági euróbetéti kamatok is éppen elérik az évi három százalékot. A december közepéig tartó időszakban pont a devizabetéteknél domináns euróba fektető megtakarítók érhették el az év eleje óta a legkisebb árfolyamnyereséget: a közös deviza kurzusa ugyanis január elején 268,5, tegnap pedig 276 forint környékén mozgott, ez mindössze 2,3 százalékos elmozdulást jelent. Az euró idei átlagára pedig még 5 forinttal alacsonyabb is volt a tavalyinál, vagyis csak azok lehetnek értékelhető pluszban, akik jó időzítéssel kötötték le a közös devizában elhelyezett betéteiket.

A dollárnál és a svájci franknál viszont már jóval kedvezőbb – a betétesek szempontjából – a helyzet. A dollár december közepéig majdnem 8, a svájci frank pedig több mint 16 százalékot erősödött a forinthoz viszonyítva, így a hazai fizetőeszköz gyengülésére játszó betétesek nagyon komoly hozamokat érhettek el.
Ennek ellenére a lakossági ügyfelek, úgy tűnik, nem kezdtek el tömegesen devizára spekulálni, hiszen az idegen fizetőeszközben elhelyezett betétek állománya a jegybanki statisztikák szerint az októberig tartó egy év alatt 7,5 százalékkal, 1159,3 milliárd forintra csökkent. Ráadásul a devizabetéteken belül is elég magas a lekötetlenül, folyószámlán tartott tételek aránya: ez októberben nagyjából 190 milliárd forintot tett ki.

Akciós deviza- (főleg euró-) betétekből persze annak ellenére sincs hiány a piacon, hogy ezeknél nem tudnak már „első látásra” kedvező ajánlatokkal előrukkolni a bankok. A CIB Bank például a CIB Classic nevű konstrukció 3, 6 és 12 hónapos verzióját adja akciós feltételekkel euróban. A CIB az aktív ügyfelek számára is fenntart egy konstrukciót: itt, ha a betétes teljesíti az előírt feltételeket, háromszázalékos eurókamatot is elérhet. Az Erste a 6 és 12 havi futamidőnél akciózik, az euró mellett svájci frankban is: utóbbinál 6 hónapos időtávon évi 2, 12 hónaposnál pedig évi 2,20 százalékos kamatot kapnak az ügyfelek. Az MKB 3 és 6 hónapra kínál euróbetétet évi 3 százalékos EBKM mellett, a K&H pedig a már ismert Üdvözlet névre keresztelt betétjével várja új ügyfeleit.

Az FHB többféle akciós betétet is a kínálatban tart az eurómegtakarításokban gondolkodó ügyfelek számára. Létezik az új megtakarításokat preferáló konstrukció, de a hűséges ügyfeleket prémiumhoz juttató devizabetét is. Az OTP Banknál szintén adott a lehetőség bónuszkamatok elérésére, és az azonnali kamatjóváírást biztosító KamatMOST betét devizaváltozatát is kínálatban tartják. Az UniCredit pedig egy-, illetve többéves lejáratú devizabetétekkel igyekszik magához vonni a forrásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.