BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már most hat a vb-rendezés: kétéves csúcson a katari részvények

Két éves csúcsra emelkedtek a katari részvényárfolyamok, miután kiderül, hogy az arab ország rednezi meg a 2022-es labdarúgó világbajnokságot. Az Egyesült Államokból és Ausztráliából már korántsem érkeztek ilyen pozitív hírek.

Vegyes adatok érkeztek Amerikából a pénteki kereskedés során. A foglalkoztatottság (Non-farm payrolls) a várt 150 ezer helyett mindössze 36 ezerrel bővült, míg a munkanélküliségi ráta 9,6 százalékról 9,8 százalékra emelkedett novemberben.

A rossz makrogazdasági adatok mellett némi pozitívum, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya valószínűleg csökkent valamelyest az export bővülésének köszönhetően, ami a gyengébb dollárral és a továbbra is erős kínai, brazíliai és szingapúri kereslettel magyarázható. Az amerikai exportot felszívó top 10 országban szereplő Kína, Brazília és Szingapúr gazdasága 2010-ben megközelítőleg 8 százalékot bővült (majdnem háromszor annyit, mint az USA).

Ben Bernanke a vele készült interjúban továbbra is támogatná az eszközvásárlási programot, amely segít alacsonyan tartani a kötvény hozamokat és így a kamatokat és a FED elnök álláspontja szerint ez segíthet az amerikai gazdaság felpörgetésében.

Várhatóan nem változtat az irányadó rátán az ausztrál jegybank a holnapi kamatdöntő ülésén (4,75 százalék). Az emelésnek már nincs már komoly tere, miután az ausztrál gazdaság az elmúlt két év leglassabb negyedéves bővülésén van túl és előreláthatóan nem éri el a központi bank 3,5 százalékos prognózisát az év végére. Az aussie dollár extrém erősödése is rontotta az export kilátásokat, amely a nyersanyagárak esetleges csökkenésével párhuzamosan tovább lassíthatja a GDP növekedést.

Két éves csúcsra emelkedtek a katari részvények miután kiderült, hogy az ország rendezheti a 2022-es futball világbajnokságot. A 20 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező vállalatot tömörítő katari benchmark index (QE) napon belül 7,7 százalékot emelkedett a hírek hatására. A piaci szereplők jelentős beruházás bővülést várnak a térségben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.