BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mind több a késedelmes hitel

Két éve folyamatosan nő a késedelmesen fizetett hitelek száma és állománya.

A bankok közül ugyan többen is javuló kilátásokról számoltak be, ám komoly esély van arra, hogy az év utolsó negyedében újra felgyorsul a hitelportfóliók romlása. A forint nyári gyengülése miatt késedelembe eső adósok tartozása ugyanis három-négy hónap után válik súlyossá, így azok a negyedik negyedévi adatokat rontják majd.

Az árverezési moratórium, az ingatlanpiac hiánya és a követelésértékesítési lehetőségek szűkülése miatt a bankok képtelenek megszabadulni a bedőlt hiteleiktől. Eszközeik a problémás hitelek átstrukturálására szűkösek és nem ellensúlyozzák a forint gyengülését. Csak a nemzeti valuta erősödése vagy az ígért állami eszközkezelő felállítása jelenthetne tartós és megnyugtató megoldást. Ám a közeli jövőben egyikre sem lehet számítani.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.