BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjreform az energetikai művek nyereségéből

A cseh kormányzat azt tervezi, hogy a Cseh Energetikai Művek (CEZ) jövő évi nyereségéből finanszíroznák a tervbe vett nyugdíjreformot.

Ezzel elkerülhetővé válna, hogy a jelenleg 10, illetve 20 százalékos forgalmi adót egy 19 százalékos egységes forgalmi adósávba sorolják. A korábbi elképzelések szerint ebből a nyereségből kellett volna pénzelni a nyugdíjreformot. A jobbközép kormánynak a CEZ pénzének felhasználása következtében a jövő évben mintegy 20 milliárd koronával több pénze lenne a nyugdíjrendszer átalakítására, mint az idén.

"Azzal számolok, hogy a jövő évben a CEZ részvényeinek hozama a nyugdíjrendszer átalakítására fog menni" - jelentette ki Jaromír Drábek munkaügyi és népjóléti miniszter a prágai Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap pénteki kiadásában megjelent interjújában.

Drábek elképzeléseit Miroslav Kalousek, pénzügyminiszter is támogatja, akinek fontos szava lesz a reformok megvalósításában, s a CEZ nyereségének szétosztásában. A CEZ kétharmadrészt a cseh állam tulajdonában van.

"Azon leszek, hogy a CEZ részvények hozamát 2011-ben a nyugdíjreform céljaira fordíthassuk. Egyelőre azonban nincs döntés arról, hogy a CEZ-ből származó pénzt hová helyezzük el" - jelentette ki Kalousek.

Petr Necas miniszterelnök nemrégiben szintén nyilvánosan azt mondta, hogy a CEZ részvények hozamát az állam döntően a nyugdíjreform finanszírozására szeretné felhasználni. Tavaly a CEZ nyeresége adózás után 52 milliárd koronát tett ki. Az idén ennél valamivel alacsonyabb nyereség várható.

A Hospodárské Novinyben közölt adatok szerint a cseh állam 2011-ben több mint 40 milliárd koronát kíván fordítani a nyugdíjreformra. Az új nyugdíjrendszert a cseh kormány 2013. január 1-jén kívánja bevezetni. Az elképzelések szerint bevezetnék a magánynyugdíjalapokat is.

A javaslat alapján a társadalombiztosítás járulékainak egy részét a jövőben magánnyugdíjalapokba irányítanák át. A bruttó bérek 28 százalékát kitevő társadalombiztosításból 2013-ban 3 százalék menne az újonnan létrehozandó magánnyugdíjalapokba. Ez az arány 2019-ig 5 százalékra emelkedne.

"A reform kulcseleme, hogy a nyugdíjbiztosítás magánalapú pillérébe kötelező lenne a belépés. A javaslatról azonban még folyik a vita" - közölte a munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője szerdán.

A minisztérium egy garantált hozamú alap létrehozását is mérlegeli, amely kizárólag a Cseh Köztársaság által kibocsátott állampapírokba ruházna be. A tárca becslése szerint a társadalombiztosítás egy részének az átirányítása a magánnyugdíjalapokba 2013-ban mintegy 30 milliárd koronával csökkentené az állam bevételeit. Ezt a bevételkiesést a munkaügyi tárca korábban azzal szerette volna kompenzálni, hogy a jelenleg 10 és 20 százalékos sávú forgalmi adót a jövőben 19 százalékos egységes adókulccsal helyettesítenék. Az újabb elképzelés szerint a CEZ nyereségéből finanszíroznák a reformot.

A sajtóba kiszivárgott értesülések szerint a kormány gazdasági miniszterei már megegyeztek a nyugdíjreform menetrendjében. Petr Necas miniszterelnök szerint a kulcsfontosságú koalíciós tárgyalásokra ebben az ügyben várhatóan januárban kerül sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.