BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi csúcson a frank az euróval szemben – A devizahitelesek retteghetnek

A forint kedvező heti teljesítménye sem segít, a frank egyre drágább.

A Moody’s leminősítésre jelölte Spanyolországot, mely az euró gyengülésével járt. Az európai vezető tőzsdeindexek esésnek indultak szerdán, az FTSE100 0,4 százalékot gyengült, a DAX 0,72 százalékos esésben: a nemzetközi befektetői hangulat kedvezőtlen, kockázatkerülés jellemzi a piaci szereplőket.

Az euró gyengülése, és a kockázatkerülés hatására a svájci frank megerősödött és történelmi csúcsra kapaszkodott az euróval szemben: a jegyzés 1,276-os szinten is járt, melyről már elrugaszkodott a közös európai fizetőeszköz: 1,278 frank az euró ára a bankközi devizapiacon.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az euró hetek óta gyenge szinteken állt az alpesi devizával szemben, hétfőn nem tudott visszakapaszkodni a lélektani 1,3 fölé, tegnap elveszítette az 1,29-es szintet is.

A svájci frank 16 százalékot erősödött az euróval szemben ebben az évben – írja a Bloomberg. Az euró 16 vezető fizető fizetőeszközből 11 devizában szemben gyengült, miután a Moody’s kilátásba helyezte, hogy kockázatosabb besorolásba teszi a  spanyol kötvényeket.

Hiába a forint viszonylagos ereje a svájci frank drágulását okozza az euró gyenge szereplése. A hazai deviza 275 közelébe erősödött tegnap az euróval szemben, hétfőn még 279 közelében is tartózkodott a kurzus.

A lélektani határ alá erősödött a forint

Hétfőn is 215 forint körül jegyezték az alpesi devizát, és a kurzus most is e szint körül alakul. Az euró kedvezőtlen teljesítménye és a frank erejének hatására a forint viszonylagos kedvező teljesítménye sem segít a devizahiteleseken. Az alpesi deviza ára 215,5 forint, a napi maximum 215,99-en alakult.

Korábban vezető közgazdászok felhívták a figyelmet: a devizában, elsősorban frankban denominált adósság jelentős országkockázati tényező lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.