BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulteljesített a pesti tőzsde

Az OTP és a Magyar Telekom esett, a kispapírok közül néhányan jól szerepeltek

. 2010 nem a magyar részvénypiac éve volt. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tavalyi teljesítménye alulmúlta a régiós börzékét és a fejlett piacokét is. A BUX index 21 327 ponton zárta az óesztendőt, holott az év első tőzsdenapján még 22 ezer pont fölött járt a mutató, amely így bő három százalékot csökkent az év során. A varsói börze eközben több mint 15 százalékot emelkedett, a Bécsi Tőzsdén is százalékosan két számjegyű lett az irányadó index növekménye, Prágában pedig 6,5 százalékkal emelkedtek az árfolyamok. A világ legnagyobb tőzsdéi is nyereséggel búcsúztatták az esztendőt, a tengerentúlon a Dow Jones, az S&P 500 és a NASDAQ 11–16 százalékot szedett magára, Európában a londoni FTSE 100 több mint 7 százalékot nőtt, a frankfurti DAX index pedig csaknem 15 százalékot emelkedett.

A pesti tőzsdét egyértelműen a nagypapírok gyenge szereplése húzta a mélybe. A nagyok közül egyedül a Mol árfolyama nőtt 2010-ben mintegy 10 százalékkal, az energetikai részvény 20790 forinton kezdheti az új esztendőt.

Az OTP viszont ez idő alatt több mint 10 százalékot esett, a bankrészvénynek nyilvánvalóan nem tett jót sem a forint gyengülése, sem a kormányzat által kivetett különadó.

Szintén az osztalék komoly hányadát elvivő válságadó az egyik legfőbb oka a Magyar Telekom-részvények mélyrepülésének is, az év elején még 740 forint körül forgó távközlési papír az év végén már 30 százalékkal kevesebbet, 516 forintot ért csak.

A Richter árfolyama nagyjából az év eleji szinten állt az év utolsó napján is.

Ahogy azt már korábban is sejteni lehetett, a kispapírok lettek a tavalyi év nagy nyertesei a BÉT-en. Közülük is az RFV emelkedett ki, amely az év elejétől a kétharmadával növelte az árfolyamát, 8510 forintra. A Rába és a PannErgy volt a másik két kedvenc, ezek 14-15 százalékot hoztak a befektetőknek.

A tőzsde két nagy eseménye közül az egyik a CIG Pannónia részvényeinek bevezetése volt. Az életbiztosító papírjait a jegyzési időszakban az utolsó szálig elkapkodták a kisbefektetők, akik azóta viszont lehetséges, hogy csalódtak a cégben. A november elején 938 forintos árfolyamon bevezetett részvény ugyanis az év végén csak 715 forintot ért, sőt korábban előfordult, hogy 600 forintra esett az árfolyama. A másik nagyobb történés a vállalati kötvények megjelenése volt a BÉT-en. Két energetikai cég, a Mol és az RFV is bocsátott ki hitelpapírokat az ősz folyamán, holott ilyesmire másfél évtizede nem volt példa.

Hogy az idén folytatódnak-e a pozitív események, még nem tudni. A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormányzati tervek viszont aligha jelentenek jót a tőzsde számára. A becslések szerint mintegy 200 milliárd forintnyi hazai részvény lehet a kaszszák portfólióiban, és ez 2011-ben várhatóan meg is jelenik a piac eladási oldalán. A hazai részvénypiaccal kapcsolatban más kockázatok is vannak: ha a kormány sokáig késlekedik a strukturális reformok terveinek ismertetésével, a hitelminősítők tovább ronthatnak az államadósság besorolásán, ez a részvényárfolyamokra is negatív hatással lehet.

Nemzetközi viszonylatban viszont kifejezetten optimisták a szakértők a tőzsdék idei kilátásaival kapcsolatban. Ennek egyik oka, hogy az eddig kötvényben ülő befektetők várhatóan visszatérnek a részvény- és árupiacokra. A Goldman Sachs előrejelzése szerint például az S&P 500 index több mint 20 százalékot emelkedhet a következő 12 hónapban, mivel javulni fognak a vállalati eredmények, miközben továbbra is mérsékelt az infláció, és a kamatok is alacsonyak maradnak – írja az International Business Times. Ennél kisebb mértékben, de szintén az amerikai részvények emelkedésére számít a Barclays Capital, a Bank of America/Merrill Lynch és a Deutsche Bank is, amelyek 12-15 százalékos árfolyam-emelkedést várnak 2011-ben.

A Goldman szakemberei szerint eljött az ideje annak is, hogy az anticiklikus iparágak részvényeit lassan a ciklikus szektorokéra cseréljék a befektetők, újra érdemes megfontolni a technológiai vagy pénzügyi befektetéseket. Emellett a globális szinten tevékenykedő iparvállalatok papírjaiban is lehet fantázia. „Az ilyen cégek képesek minimalizálni az adófizetési kötelezettségeiket nemzetközi szinten, emellett nincsenek eladósodva, szemben a fejlett nyugati államokkal” – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.