BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír az autósoknak: masszívan esik az olajár

Az amerikai készletek növekedése miatt nyolcheti mélypontra jutott a nyersolaj árfolyama

Közel nyolcheti mélypontra esett a nyersolaj árfolyama, miután a befektetők arra spekulálnak, hogy a világ termelésének 40 százalékát adó OPEC növeli a kitermelést, és várhatóan Amerikában is a készletek bővüléséről számolnak be a múlt hétre vonatkozóan.

A Bloomberg News kutatása szerint az amerikai energiahivatal ma kiadandó jelentése arról számol majd be, hogy az USA nyersolajkészletei 1,25 millió hordóval emelkedtek az elmúlt héten. Ez már viszont csak ráerősíthet a szaúd-arábiai olajügyi miniszter, Ali al-Naimi hétfői nyilatkozatára; szerinte egyes OPEC-tagok növelhetik majd a kitermelést, hogy helyrebillentsék a „kereslet-kínálat egyensúlyt”. Ahmad al-Abdullah al-Sabah kuvaiti olajminiszter pedig a Bloomberg tudósítása szerint azt mondta, hogy a kitermelési limitek emelésének az esélye növekedett egy kissé, igaz, konkrét időpontot nem említett arra vonatkozóan, hogy mikor következhet be az emelés. „Nagyon jó hír, hogy az OPEC végre reagált valamit az olajárak emelkedésére: úgy látszik, igyekszik egy kicsit jobban kordában tartani a kurzust” – nyilatkozott a fejlemények kapcsán Francisco Blanch, a Bank of America Merrill Lynch nyersanyagokért felelős elemzési vezetője a Bloombergnek. „Mi – tette hozzá – alapvetően optimisták vagyunk az olajpiacot illetően, hiszen a kereslet egészen erős maradhat.”

Al-Naimi nyilatkozata arra utal, hogy a szaúdiak egyre kellemetlenebbnek érzik azt, hogy az olajárak a három számjegyű szint felé haladnak – nyilatkozott a Bloombergnek Victor Shum, a Purvin & Gertz nevű szingapúri tanácsadó cég vezetője. Hozzátette: a 90 és 100 dollár közötti kurzust nem az generálta, hogy olajszűke lenne a piacon, hiszen a készletadatok jók, és az OPEC-nek is vannak még bőven szabad kitermelési kapacitásai.

A szaúdi olajminiszter szerint a világszintű olajkereslet napi 1,8 millió hordóval, vagyis 2 százalékkal növekedhet 2011-ben, és az OPEC célja az, hogy a kereslet alakulásához igazítsa a termelést. Néhány tagállam – tette hozzá – növelni fogja a termelési képességét, így a tartalék kapacitás a napi hatmillió hordót is eléri majd.

A márciusi szállítású West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj hordónkénti ára 0,6 százalékkal, 87,4 dollárra csökkent tegnap délelőtt a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedésében, a márciusi szállítású, északi-tengeri brent hordójáért pedig 96,5 dollárt adtak Londonban a kereskedők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.