BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó ideig maradhat a csillagászati benzinár

A kuvaiti olajtanács egyik tagja a Reutersnek úgy nyilatkozott: az OPEC vélhetően csak akkor emeli a kitermelési kvótát, ha az olaj ára eléri a 110 dollárt.

Imad al-Atiqi megfogalmazása szerint az elmúlt időszakban emelkedett a kereslet, ugyanakkor az olaj árát elsősorban más piaci mozgások és a spekuláció határozza meg. A kuvaiti olajtanács tagja úgy látja, hogy az OPEC vélhetően akkor emeli a kitermelési mennyiséget, ha az ár gyors ütemben emelkedik és eléri a 110 dollárt.

Ugyanakkor a kuvaiti szakértő a Reutersnek hozzátette, hogy az OPEC valószínűleg nem ülésezik a júniusra tervezett rendes találkozója előtt, akkor sem, ha az ár 100 dollár fölé emelkedik. Atiqi meglátása szerint a gazdaság elviseli a 100 dolláros árat és ez az árfolyam nem árt a kilábalásnak. Emellett egyelőre jelentős készletek állnak rendelkezésre.

Múlt héten egyébként Ahmad al-Abdullah al-Sabah kuvaiti olajminiszter közölte, hogy nem számít rendkívüli OPEC-ülésre és arra sem, hogy 2011 első felében emelnék a kitermelést.

Az olaj ára november elején kétéves csúcsra szökött és az elemzők egyöntetűen 100 dolláros hordónkénti árral számítanak idén . A legnagyobb olajexportőröket tömörítő OPEC a Goldman szerint növeli majd az eladásokat, csökkentve ezzel a készletek mennyiségét, amely túl magasra kúszott fel az elhúzódó recesszió miatt.

A 12 tagországot tömörítő, a világ olajtermelésének 40 százalékát ellenőrző szervezet a hét végén jelentette be, hogy nem módosít a kitermelési kvótán, és tartja magát ahhoz a szinthez, amelyről még 2008 decemberében állapodtak meg a tagok. A Goldman elemzői szerint pedig a növekvő kereslet a következő hónapokban is fennmarad: arra számítanak, hogy a globális kereslet erős lesz, és ez akár kétmillió hordós többletet is okozhat a napi kitermelésben.

A nyersolaj kurzusa egy százalékkal emelkedett tavaly: a növekedést pedig az a spekuláció hajtotta, hogy a recesszió elmúltával a kereslet visszatér. A várakozásokat alátámasztja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése is: ez szintén a globális kereslet emelkedésével számol, főként Észak-Amerikának és Kínának köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.