BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jogfenntartó nyilatkozat: újabb esély a nyugdíjpénztári tagságért

Bárkitől átveszi és ingyen helyezi ügyvédi letétbe a vegyipari szakszervezet (VDSZ) azokat a jogfenntartó nyilatkozatokat, amelyek azt rögzítik, hogy annak aláírója a pénztári törvény hatására, vagyis kényszerből került vissza az állami nyugdíjrendszerbe

A nyilatkozat az eredeti állapot megtartásának biztosítéka arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság helyt ad a szervezet beadványának, s megsemmisíti, vagy hatályon kívül helyezi a pénztári törvényt. A kényszerről és a jogfenntartási szándékról január 31-ig lehet csak nyilatkozni, a szükséges dokumentumokat a VDSZ honlapjáról is le lehet tölteni – jelentette be a Világgazdaság Online részére eljuttatott közleményben a VDSZ elnöke. 
 
Szűk két hétig még bárki nyilatkozhat arról, hogy a pénztártörvényben jelzett hátrányos következmények, vagyis kényszer hatására lép vissza a magán-nyugdíjpénztárból az állami rendszerbe. Több jogász egybehangzó állásfoglalása szerint ez a jogfenntartó nyilatkozat biztosíthatja a pénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság, többek között a vegyipari szakszervezet (VDSZ) beadványának hatására megsemmisíti, vagy hatályon kívül helyezi a törvényt. A szakszervezet nem ad tanácsot és nem dönthet a munkavállalók helyett, de vállalja, hogy ingyenesen ügyvédi letétbe helyezi a jognyilatkozatokat, amelyeket egyébként a szervezet honlapjáról is le lehet tölteni (www.vdsz.hu) - jelentette ki Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Érvek és ellenérvek: menni vagy maradni - segítség a döntéshez

A VDSZ a napokban az emberi méltóság, a személyes adatok és az önrendelkezési jog sérelmére hivatkozva a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvény megsemmisítését kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál. Az érdekvédők erősen aggályosnak tartják egyebek mellett ugyanis, azt a rendelkezést, amely a pénztári tagot kötelezi a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon való személyes megjelenésre és nyilatkozattételre arról, megtartja-e tagságát a privát rendszerben. Ez a módszer az alapjog szükségtelen és aránytalan korlátozása, s egyértelműen mutatja, hogy a törvényalkotók célja a szabad választás befolyásolása, megnehezítése, az elrettentés és a megfélemlítés – állítja Székely.

Az elnök szerint nyilvánvaló az a szándék is, hogy a pénztártagok számára az állami nyugdíjrendszerbe való automatikus visszalépés legyen az egyetlen könnyű és gyors, elfogadható megoldás. Az érdekvédők sérelmezik, és alkotmányosan aggályosnak tartják azt is, hogy az idő rövidsége miatt alig van lehetőségük részletesen megismerni a tagság megtartásának vagy az állami rendszerbe való visszalépésnek a következményeit, s így a törvény gyakorlatilag megfosztja az érintetteket az önrendelkezési jogtól.

Székely kijelentette, a VDSZ mindenkitől befogadja és ingyen helyezi ügyvédi letétbe a jogfenntartó nyilatkozatokat. A honlapról letölthető, pontosan és olvashatóan kitöltött nyomtatványokat a szakszervezet a 1068 Budapest, Benczúr utca 45. címre postán, vagy személyesen várja, de január 31-ig minden tagszervezeténél is elfogadja a dokumentumokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.