BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína "lenyomta" a Világbankot

A londoni Financial Times számításai szerint Peking - az Állami Fejlesztési Bankon (CDB) és a kínai Export-Import Bankon keresztül 2009-ben és 2010-ben több hitelt nyújtott fejlődő országoknak, mint a Világbank.

Az összeg legalább 110 milliárd dollár, míg a Világbank ugyanebben az időszakban 100 milliárd dollár összegben folyósított kölcsönöket. A CDB és a kínai Eximbank ráadásul részben jobb feltételekkel nyújtott hiteleket, mint a Világbank és más hitelezők.

Ugyanakkor tavaly kínai vállalatok - a bankokat nem számítva - 50 milliárd dollár értékben valósítottak meg külföldi közvetlen befektetéseket (FDI), ami mintegy a fele annak, ami külföldi vállalatoktól áramlott be Kínába. Ez azt sugallja, hogy a kínai vállalatok még nem eléggé bíznak abban, hogy a növekedés érdekében nagy felvásárlásokat valósítsanak meg külföldön – írja a BBC.

Ezzel párhuzamosan a pekingi kereskedelmi minisztérium már közölte, hogy Kína rekord összegben vonzott külföldi befektetéseket  2010-ben. A külföldi közvetlen befektetések összege 17,4 százalékkal nőtt 2009-hez viszonyítva, és értéke 106 milliárd dollárt ért el. ebben az összesítésben nem szerepelnek a pénzügyi eszközökbe, például részvényekbe történő befektetések. A befektetések több mint fele Hongkongból érkezett, de Tajvan, Szingapúr, Japán és Dél-Korea is előkelő helyen szerepelnek a listán.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.