BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem biztos, hogy túléli az euró a válságot

Rövidesen kiderül, a válságban lévő euróövezeti országok hogyan birkóznak meg a problémákkal és sikerül-e új hitelekhez jutniuk a piacokról. Hogy az euró túléli-e válságot az a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint "többé már nem egyértelmű".

Az új év első stressz-tesztje lesz a jövő hét az euró számára, hiszen több, a hitelválsággal küszködő ország is kötvénykibocsátásokat tervez. Már ha lesz érdeklődő a papírok iránt, mert a Handelsblatt által megkérdezett piaci elemzők szerint kicsi a bizalom a piacokon, vagyis az országoknak hatalmas hozamfelárat kell kínálnia a papírokra.

Az első fellépő Portugália lesz, aki jövő szerdán 750 milliárd értékben kínál négy, illetve 10 éves futamidejű állampapírokat. Az igazi nagyágyúk azonban csak ezután jönnek, hiszen másnap Spanyolország hárommilliárd eurónyi ötéves állampapírt értékesítene, míg Olaszország hétmilliárd euró értékben dob piacra 4-15 éves futamidejű állampapírokat.

Már ha sikerül, hiszen a legutóbbi, decemberi aukción a mediterrán ország a megcélzott 8,5 milliárd eurónyi papír helyett csak 8,1 milliárdra talált vevőt, hiába ajánlott az euró-alapkamatot magasan meghaladó hozamot. (Az 1,0 százalékon álló alapkamat és a 4,0 százalék körül mozgó tízéves német állampapírhozamhoz képest a portugál hozam 7,1, a spanyol 5,5, az olasz pedig 4,8 százalék körül mozog.)

Mivel a portugál államadósság-törlesztési kockázat biztosítási ára (CDS) folyamatosan nő és jelenleg már 7 százalékpont felett jár, félő, hogy az ország hamarosan Írország és Görögország nyomán az Európai Központi Bank és az IMF segítségére szorul. Ami viszont még keményebb présbe szoríthatja az eurót. Thomas Mayer, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint "többé már nem egyértelmű", hogy az euró túléli a válságot. Épp ezért az Unió hatóságainak fel kell gyorsítaniuk a gazdasági reformokat, hogy elkerüljenek egy újabb krízist.

A felmentő sereg egyébként meglepő módon Kínából érkezhet, Li Ko-csiang miniszterelnök-helyettes ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy az ország hatmilliárd euró értékben vásárol spanyol állampapírokat. Ji Gang, a jegybank kormányzó-helyettese is sietett leszögezni, hogy az európai állampapírok vásárlása a központi bank portfólió-diverzifikációjának részét képezi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.