BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régió "legjobb" devizája a forint, de ez sem lehet elég

A forint 6 hetet folyamatosan erősödött az euróval szemben december 24-e óta. Ezen a héten úgy tűnik, megakadt a hegymenet, a történet több tényezővel is magyarázható.

A héten a minden várakozást alulmúló ipari termelési adat ábrándította ki a befektetőket, mely miatt a 2010 utolsó negyedéves GDP is elmaradhat az előzetesen várttól. A januári költségvetési hiány is meglepetést okozott: az egész évre tervezett deficit majd ötöde jött össze csak januárban, de nyugalomra ad okot, hogy a kormány elfogadott egy 250 milliárd forintos stabilitási alapot.

A költségvetési reformra vonatkozóan is kedvezőtlen hírek érkeztek: a kiadási oldal levágása elmaradhat az előzetes várakozástól, és a bevételi oldal növelése nagyobb szerepet kaphat a 660 milliárd forintos tervből. Az is lehangolóan hathatott, hogy Orbán Viktor évértékelőjében vártak „morzsákat” a programból a piaci szereplők, azonban nem tudhattak meg részleteket.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az eurót 270,8 forinton jegyzik, melyre a reggeli 272,84-ez szintről kapaszkodott, azonban a héten összességében gyengülést kényszerülhet elkönyvelni a hazai deviza. A múlt hét végén még 269,1 forinton jegyezték az eurót a Bloomberg adatai alapján. A svájci frankot 205,8 forinton jegyzik, melyre a reggeli 207 forintról erősödött a hazai deivza.

A forint a régió legjobban teljesítő devizája pénteken, 0,76 százalékot erősödött, míg a többi ország fizetőeszköze csak mérsékelt erősödést tudott elkönyvelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.