BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyiptom csak kicsit kockázatosabb most, mint Magyarország

Egyiptom kockázatosabb, mint Magyarország, de csak a tüntetések kirobbanásával "előztek meg" bennünket. Ha a hazai reformok megelégedéssel töltik el a piacokat, akkor még tovább javulhat a helyzetünk.

Az egyiptomi államcsőd ellen köthető biztosítás felára (CDS-felár) a legalacsonyabb szintre csökkent, mióta kormányellenes tüntetések törtek ki az országban.  Az 5 éves CDS-felár 334 bázispontra csökkent a CMA adatai alapján, mely a legalacsonyabb szint január 25-e óta.

A magyar CDS-felár is intenzív csökkenésen ment keresztül az elmúlt hónapban. A Bloomberg adatai alapján 285 bázisponton áll a hazai országkockázati felár, melynek csökkenését segítette, hogy a kormány február végére ígért költségvetési reformcsomagjáról januárban több bíztató hír is megjelent. A költségvetési kiigazítási program 660 milliárd forint lehet 2013-ig, mely kormányzati híreket a piac megelőlegezett bizalommal fogadta.

A javuló külső környezet is hozzájárulhatott a hazai CDS-felár csökkenéséhez, de elsősorban a várhatóan kedvező kormányzati lépések hatottak. Ennek következtében a tavaly év végi 400 bázispontos szintről – amely értékkel Magyarország bekerült a 10 legkockázatosabb ország közé – a magyar kockázat mára 300 bázispont alá csökkent.

Ha a reformokkal elégedett lesz a piac, és a hitelminősítők is, akkor elhárulhat annak veszélye, hogy a „bóvli”, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítsék le hazánkat a nemzetközi hitelminősítők. Mint ismeretes, tavaly év végre a Moody’s, az S&P és a Fitch is leminősítette Magyarországot, és egy szinttel tartja a befektetésre nem ajánlott kategória felett, negatív kilátással. Ez azt jelenti, hogy nagyobb esélye van a leminősítésnek, mint a változatlan besorolásnak.

Egyiptomban a zavargások kirobbanása előtt 300 bázispont környékén tartózkodott a CDS-felár, tavaly év végén 250 pont körüli szintre ugrott. A tüntetések kezdetekor viszont néhány nap alatt, január végére 420 bázispont fölé emelkedett. A zavargások mérséklődésével a helyzet rendeződni látszik, és ennek következtében az országkockázat is csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.