BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomás alatt az euró

Az euró védekező pozícióba került pénteken, miután Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke lehűtötte azokat a várakozásokat, amelyek szerint a közeljövőben kamatemelésre kerülhet sor.

Az eurót 1,3625 dollárért adták-vették, miután jegyzése az előző nap 1,2 százalékkal csökkent, eltávolodva a szerdai, 12-heti csúcstól, az 1,3862 dolláros jegyzéstől. Az viszont, vajon folytatódik-e az euró lecsúszása, most az amerikai munkanélküliségi adatok alakulásától függ, amelyeket pénteken hoznak nyilvánosságra – jelenti a Reuters.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a tegnapi kamatdöntés után kijelentette, hogy az inflációs várakozások továbbra is "szilárdan lehorgonyozottak", és az inflációs nyomásokat közép- és hosszú távon továbbra is meg kell fékezni.

Az elnök megjegyzései csalódást keltettek a befektetőkben, akik keményebb véleményeket vártak, miután a legutóbbi inflációs adatok meghaladták a prognózisokat. Az utóbbi hetekben az euró erősödése azoknak a várakozásoknak volt köszönhető, hogy az EKB hamarabb emeli a kamatlábakat, mint a Fed.

Ayako Sera, a Sumitomo Trust and Banking Corp piaci stratégája szerint a kamatemeléssel kapcsolatos várakozások túlzottan megnőttek és hamarosan újra lecsökkennek, így az euró ismét 1,34 dolláros szint közelébe erősödhet. Ha ez megtörténik, akkor megnyílik az út az 1,35 dolláros szint felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.