BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet nem nyúlt a kamathoz

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa nem változtatott a jegybanki kamatszinten.

Az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásoknak megfelelően 1,0 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat, azonban várhatóan Jean-Claude Trichet felhívja majd a figyelmet a növekvő inflációs kockázatokra a döntés követő sajtótájékoztatón.

Az infláció 2 éves csúcsra, 2,4 százalékra emelkedett januárban, mely meghaladja az EKB 2 százalékos inflációs célját. A piaci várakozás szerint az EKB az év utolsó negyedében emelheti a kamatlábat.

Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követően elmondta, az irányadó ráta még mindig megfelelő. Az inflációs kockázatokra is felhívta a figyelmet az elnök, ugyanakkor kiemelte: a várakozások stabilak.

Főként az energia- és nyersanyagárak emelkedése miatt rövid távú inflációs nyomást lát a jegybank Kormányzótanácsa, ugyanakkor a monetáris politikai döntések meghozatala számára fontos időtávlatban nem veszélyeztetik az árstabilitás követelményét.

A bizonytalanság továbbra is magas, de a legutóbbi makrogazdasági adatok a gazdasági aktivitás növekedését mutatják – emelte ki Trichet. Összességében arra számítunk, hogy az „árak stabilak maradnak középtávon” és a kamatráta „továbbra is alkalmazható” – mondta az elnök.

A strukturális reformokat meg kell lépni, és folytatni kell a fiskális kiigazításokat a nagyobb és fenntartható növekedést és foglalkoztatottság emelkedése érdekében – foglalható össze Trichet, az országok kormányainak szánt kommentárja. Nagyszabású reformok szükségesek azoknak az országoknak, ahol versenyképességi hátrányt szenvedtek el vagy nagy költségvetési, illetve külső hiányt halmoztak fel.

Trichet szavaira gyengült az euró, 1,375-ös szintről 1,367-ig süllyedt a dollárral szemben, és 1,3-ról 1,296-ig a frankkal szemben. Ennek hatására a forint gyengült a svájci frankkal szemben: 207,5-ös szintről 208 fölé. Az elnök kommentárja hűthette a korábbi kamatemelésre vonatkozó várakozásokat, ezzel gyengülhetett az euró árfolyama.

Trichet-nek azzal a kockázattal kell szembenéznie, hogy az infláció leküzdéséről szóló retorikája arról győzi meg a befektetőket, hogy az Európai Központi Bank megemeli a hitelnyújtási költségeket, még mielőtt Európának sikerül leküzdenie az adósságválságát – írja elemzésében a Bloomberg.

"Egyfajta egyensúlyozásról van szó" - vélekedik Jens Sondergaard,  a londoni Nomura International Securities európai részlegének vezető közgazdásza. "A szakszervezetekhez igyekszik szólni, de anélkül, hogy ijesztgetné a piacokat. A várakozások gondos finomhangolása megy végbe" - fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.