BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A japán újjáépítés bedöntötte a jent

A legtöbb ázsiai tőzsde emelkedést könyvelt el csütörtökön, míg a japán jen tovább gyengült annak a hírnek a hatására, hogy a japán jegybank továbbra sem szigorít az ország monetáris szabályozásán. Európa és az Egyesült Államok jegybankja azonban már kamatemelést helyezett kilátásba.

A befektetők továbbra is aggódnak a magas olaj-és élelmiszerárak miatt, de a bizalmatlanságot fokozta az is, hogy a japán jegybank továbbra is tartja az alacsony jegybaki alapkamatot bízván abban, hogy ez segít az ország katasztrófa utáni újjáépítésében. A részvények enyhén emelkedtek, amely elsősorban a külföldi befektetők vásárlásainak köszönhető – mondta az egyik szöuli elemző.

Az MSCI index 0,3 százalékkal emelkedett, márciusban eddig 4,3 százalékos növekedést könyvelhetett el, annak ellenére, hogy március 11-én soha nem látott földrengés és szökőár sújtotta Japánt, amely szinte az összes ázsiai részvénykereskedést bedöntött.  

A legtöbb befektetés továbbra is Kínába érkezik, amely a leggyorsabban fejlődő ázsiai ország. Idén és 2012-ben az ázsiai fejlődő országok bruttó hazai összterméke (GDP) 6 százalékkal bővül – állítja a JP Morgan elemzője.

A jen 2010 májusa óta tapasztalt legmélyebb pontra zuhant az euróval szemben. Ennek oka egyrészt az, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelést jelentett be, másrészt az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) jelezte, hogy csökkenti a gazdaságba áramló pénzpumpáját.

A japán Nikkei index emelkedése megtorpant, miután szerdán 2,6 százalékot emelkedett. A jen gyenge árfolyama a tengeren túli áruk iránti keresletet növeli, mivel a befektetők aggódnak amiatt, hogy a japán áramellátás hiánya miatt a helyi ipar még sokáig nem lesz képes ismét termelni.

A dollár 9 százalékkal 82,93 jenre emelkedett csütörtökön, az euróért 117,16 jent kértek, amely 8 százalékos plusz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.