BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A puszta félelem az egekbe löki az olajárat

Az amerikai nyersolajárak újabb két és fél éves csúcsot értek el a líbiai feszültségek eszkalálódása miatt.

Az amerikai könnyű nyersolaj ára áprilisi szállításra 2,02 dollárral barrelenként 106,44 dollárra nőtt, ami a legmagasabb ár 2008 szeptembere óta. Az Északi-tengeren kitermelt Brent minőségű nyersolaj ára pedig barrelenként 1,53 dollárral emelkedett, 117,40 dollárra, megközelítve a közelmúltban elért 119,79 dolláros csúcsot.

Az Egyesült Államok jelezte, azt fontolgatja, hogy igénybe veszi az olajtartalékait annak érdekében, hogy segítse az olajárak emelkedésének megfékezését. Jonathan Barratt, a Commodity Broking Services szakértője elmondta: a helyzet rendkívül aggasztó, mivel jelenleg a puszta félelem hajtja egyre magasabbra az árakat. Az elemző úgy látja, az árfolyam a 120 dollárt is elérheti, még akkor is, ha nem következik be újabb ellátási zavar.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a magas olajárak rendkívül rosszul hatnak a befektetői hangulatra. A csúcson járó energiaárak és a szintén rekordokat döntögető élelmiszerárak elsősorban az olyan, jelentős olajimportőr országok számára jelentenek óriási terhet, mint Malajzia vagy Dél-Korea.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.