BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az önkéntesek nagyobbat kaszálhattak

Az önkéntes nyugdíjpénztári alapok döntő többsége az infláció fölött teljesített.

Nem mindegy, melyik önkéntes nyugdíjpénztárba teszi az ember a pénzét – ez az egyik tanulsága a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által néhány napja publikált adatoknak. Az önkéntes kasszák hozamai között ugyanis jóval nagyobb különbségek lehetnek, mint a magánkasszákéinál.

A piaci szereplők száma a beolvadások, felszámolások és végelszámolások miatt folyamatosan csökken, 2010 végén már csak 60 önkéntes nyugdíjpénztár volt Magyarországon. Közülük a hozamok terén az abszolút győztes a Lilly Nyugdíjpénztár lett 25,69 százalékos teljesítményével.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak között 24 zárt intézmény található, a többiek elvileg bárkit fogadnak. Róluk általánosságban elmondható, azokat volt érdemes tavaly választani, amelyek többféle portfóliót is kínáltak, és az alapok közül megérte volna a legkockázatosabb, legmagasabb részvényhányadúban tartani a vagyont. Az ügyfelek azonban nem így tettek, a vagyoni adatok szerint a legnagyobb, százmilliárd forintnál is több vagyont kezelő pénztárak legjobban teljesítő alapjaiban például csak néhány százmillió vagy alig egymilliárd forint volt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.