BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitelesek: Van egy jó hírünk!

Az Európai Központi Bank (EKB) már jövő hónapban emelheti a jegybanki kamatot 1 százalékról. A bejelentésre erősödött az euró, így a frank is olcsóbb lett forintban kifejezve. A forint megingást mutatott napközben az euró ellenében, de némileg javított délutánra.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Jean-Claude Trichet az euróövezeti inflációs aggodalmakra hívta fel a figyelmet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

Az EKB egyelőre változatlanul, 1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, azonban Trichet szerint a jövő hónapban már elképzelhető a kamat emelése.

Trichet meglepetése: áprilisban már nőhet a kamat!

A kommentár hatására az euró szárnyalt a vezető devizákkal szemben. Rövid idő alatt jelentősen erősödött a svájci frank ellenében: 1,285-ös szintről 1,297-re emelkedett a közös európai deviza, mely kurzust azóta is tartja.

Gyengül a forint: Trichet szerint pert indíthatnak Magyarország ellen

Közben a forint némileg gyengült – az eurót 272 forinton jegyzik –, azonban a svájci frank ára 210 forint alá süllyedt. A forint a frankkal szemben a hajnali 212 körüli árfolyamról erősödött.

A forint a reggeli 271,5-ös árfolyamról gyengült 272-ig délutánra az euróval szemben. A napi mélypont 272,8 körül alakult, amikor Trichet arról beszélt, hogy az euróövezeti alapkamat emelkedhet, majd azt is elmondta, hogy „nagyon elégedetlen” amiért a magyar kormány megváltoztatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának jelölési mechanizmusát.

Ha nem csökkennek az euróövezeti inflációs aggodalmak, és a pénzromlás üteme továbbra is meghaladja az EKB 2 százalékos célját, akkor a központi bank kamatemelésre kényszerül, és ezzel jelentősen erősödhet az euró.

A mai erősödés (a változatlan kamatszint ellenére) azért következett be, mert a piaci szereplők nagy része azt várta eddig, hogy az EKB az idei év utolsó negyedévében, illetve legkorábban nyár végén emeli az irányadó rátát.

Ha a központi bank mégsem emeli áprilisban az alapkamatot, és addig nem hűtik a kamatemelési várakozásokat, akkor az euró gyengülhet a következő kamatdöntés után.

Azonban egyre biztosabbnak tűnik, hogy az EKB jóval hamarabb emeli a kamatot, mint az amerikai Federal Reserve vagy a Svájci Nemzeti Bank (SNB). Ennek alapján az euró jelentős erősödésére lehet számítani.

Az európai jegybank mentheti meg a magyar frankhiteleseket

Kockázatot továbbra is az eurózóna adósságválsága okoz, mely egyre inkább a figyelem középpontjába került március elejére.

Néhány hét és bukhatnak a portugálok is

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.