BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilakoltatási patthelyzet: senkinek sem jó ez így

A leendő adósoknak és a bankoknak sem jön jól a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása.

Ezen a héten napirendre tűzheti és még márciusban megszavazhatja a parlament a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A lépés a pénzügyi szolgáltatók és a jelzáloghitelt felvenni tervező ügyfelek érdekeit is súlyosan sérti.

Bár a banki vezetők minden fórumon igyekeztek nyomatékot adni azon álláspontjuknak, hogy az április közepén lejáró kilakoltatási moratórium meghosszabbítása nem jelent megoldást, a kialakult patthelyzetre való hivatkozással, úgy tűnik, mégiscsak ezt a lehetőséget választja a kormány.

A most elfogadandó moratóriumhosszabbítás viszont – bár a gondban lévő adósok kétségkívül időt nyernek – egy sor hátránnyal is jár. A legfontosabb, hogy az adósok továbbra is bizonytalanságban maradnak, hiszen egyelőre sejtelmük sem lehet arról, a felhalmozott tartozásukból végül mennyit kell visszafizetniük, ráadásul az idő múlásával egyre több járulékos költséggel (késedelmi díjjal) kell számolniuk. A pénzügyi szolgáltatók szempontjából még rosszabb a helyzet, hiszen egyre nő az a problémás hitelmennyiség, amely után tartalékolniuk kell, hiszen nem érvényesíthetik a szerződésben szereplő jelzálogjogot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.