BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem indult jól a forint napja

A forint gyengült péntek délelőtt az euró ellenében, viszonylag kedvező nemzetközi környezetben. A régiós devizák ellentétesen mozognak, de nem mutatnak jelentős mozgást.

Nem indult jól a forint napja az euróval szemben. A hazai deviza 271,9-es záróárfolyamról 272,6-os szintre gyengült reggel, majd délelőtt újabb hullámban majdnem 273-as árfolyamig értékelődött le a közös európai deviza ellenében.

Közben a régiós devizák vegyes teljesítményt mutatnak. A lengyel zloty fele annyit, 0,16 százalékot esett, a román lej 0,1 százalékot veszített értékéből az euróval szemben. A cseh korona 0,16 százalékot erősödött a Bloomberg adatai alapján. A forint a 273-as kurzus környékén tanyázik az euró ellenében délelőtt.

A forint gyengülése a frank/forint kereszten is meglátszik, 209-es záróárfolyamról 210 fölé került a hazai deviza.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A frankkal szemben kedvező árfolyammozgást hozott, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Jean-Claude Trichet csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy akár már a jövő hónapban kamatot emelhet az EKB. A jegybanki kamat egyelőre változatlanul, 1 százalékon maradt. Erre az euró erősödött a vezető devizákkal szemben, ugyanis a piac sokkal későbbre várta az első kamatemelést.

Trichet meglepetése: áprilisban már nőhet a kamat!

Az euró ezzel 1,3-as kurzusra tudott kapaszkodni a svájci frakkal szemben, mely csütörtökön segítette a forintot, hogy 212-es árfolyamról 209-ig kapaszkodjon.

Frankhitelesek: Van egy jó hírünk!

A nemzetközi befektetői hangulat kedvező, azonban feltehető, hogy a forint gyengüléséhez hozzájárul, hogy a befektetők változtatnak pozícióikon (az EKB kommentár hatására), és a feltörekvő devizának tekintett forintot is adják, és eurót vásárolnak.

Országspecifikus tényező, hogy az EKB elnöke negatívan nyilatkozott a magyar kormány MNB-t érintő változtatásai kapcsán. Az a félelem is fokozódhatott egyes befektetői körökben, hogy az új monetáris tanács „galamb” szemléletű lesz, vagyis a laza monetáris politika hívei lesznek a tagok. Ez pedig negatívan érintheti a forintot amikor az euróövezeti jegybank kamatemelésbe kezd.

Trichet ütötte tegnap a forintot - Elemzés

Gyengül a forint: Trichet szerint pert indíthatnak Magyarország ellen

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.