BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet ütötte tegnap a forintot

A hazai deviza 1 forintot gyengült, miután Jean-Claude Trichet csütörtökön kijelentette, hogy a kormány MNB-t érintő intézkedéseit vizsgálják, és megteszik a megfelelő lépéseket - írja Commerzbank napi devizapiaci elemzésében.

EUR/HUF (271,50– 273,70): Az új MT tagok nevei ma láthatnak napvilágot. Tegnap az ECB a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóján elhangzottak gyengítették a forintot: nemcsak a várható szigorítás miatti kamatfelár csökkenés, és hirtelen euró erősödés miatt gyengültünk, akárcsak a zlotyi, de egy újságírói kérdésre miszerint az MNB-t érintő intézkedésekre (bérezés, új tagok kinevezése) milyen lépéseket fontolgat az ECB, Trichet az ECB elégedetlenségét fejezte ki és válaszában kijelentette, hogy vizsgálják a helyzetet és megteszik a megfelelő lépéseket. A mondat elhangzása után azonnal 1forintot gyengült devizánk az euróval szemben. Ettől az „ugrástól” eltekintve egész nap oldalazó mozgást végzett a forint.

Mivel a soros elnöki posztot az első félévben Magyarország tölti be, eleve nagyobb figyelem irányul ránk, az ilyen nyilatkozatok nem tesznek jót a megítélésünknek, így az árfolyamnak sem. A fenti negatív híreket a Moody’s nyilatkozata sem tudta feledtetni, meglátásuk szerint a program nem veszélyezteti az érvényes besorolásunkat (ami csak egy lépésre van a bóvli kategóriától), ugyanakkor fenntartják a negatív kilátást a változatlanul magas kockázatok és a forint sérülékenysége miatt.

A kormány, a gazdasági miniszter nyilatkozata szerint 2020-nál előbb nem tervezi az euró bevezetését, ez nem esik messze a piaci várakozásoktól. A decemberi magyar végleges kereskedelmi mérleg többlet, bár kisebb lett az előre jelzettnél, nem volt hatással az árfolyamra, ma még a délutáni amerikai adat lehet piacmozgató, de az elmúlt napok alapján a két forintos mozgáson már nem is csodálkoznánk.

EUR/USD (1,3900 – 1,4000): Trichet úr tegnap meglepte a piacokat, persze mindenki „héjább” nyilatkozatot várt az infláció alakulása miatt, és szeptemberre körülre tette a kamatemelést. Bár a kamat most (is) változatlan maradt, a döntés utáni indoklásban elhangzott a rettegett „strong vigilance”, ami a népi kalendárium szerint a nagyon közeli (akár egy áprilisi) kamatemelés szinonimája. Erre el is pattant az euró minden devizával szemben, a dollár egészen 1,3950-ig gyengült, de a frank sem tudta tartani magát. Ma az amerikai non-farm payroll adat jelenik meg, ami a munkaerőpiac alakulásának legfontosabb fokmérője, nagy mozgást addig nem várunk.

CHF/HUF (209,00 – 211,50): A tegnapi ECB kommentár megtette hatását, a frank is hirtelen gyengülésnek indult, ma reggelre már több mint 1,30 „svájcit” kell adni egy euróért. Ez a tény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy újra a 210 alatt van a kurzus. Az elmúlt napok történései alapján még nem dőlhetünk hátra, ha a forint gyengülésnek indulna, igen hamar az elmúlt napok szintjeit láthatnánk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.