BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

30 havi csúcson az olajár - Félhetünk a benzinkúttól?

Az olajárak hétfőn az ázsiai kereskedelemben 108 dollár fölé emelkedtek barrelenként, miután az amerikai munkaerőpiaci helyzet javulása tápot adott a befektetői derűlátásnak az olajkereslet alakulásával kapcsolatban.

Az irányadó nyersolaj ára áprilisi szállításra 30 centtel emelkedett és 108,24 dollárt ért el szingapúri idő szerint délben, a New York-i Árutőzsde elektronikus kereskedelmében. Ez 30 havi rekordot jelent. Londonban a Brent minőségű nyersolaj ára áprilisi szállításra 21 centtel 118,91 dollárra nőtt barrelenként az ICE határidős tőzsdén - jelenti az AP.

Az Egyesült Államok a hét végén közölte, hogy a gazdaságában márciusban 216 ezer új munkahely létesült, a munkanélküliségi ráta pedig 8,8 százalékra csökkent, így a befektetők ismét bizakodni kezdtek a fogyasztás növekedését illetően. Ezzel párhuzamosan  a befektetők beható figyelemmel kísérik a líbiai eseményeket, ahol patthelyzet alakul ki a Kadhafihoz hő erők, amelyek az ország nyugati részét uralják és a felkelők között, akik a keleti tengerpart legnagyobb részét tartják ellenőrzés alatt.

Egyes elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy az olajárak – amelyek február 15. óta mintegy 29 százalékkal emelkedtek – valószínűleg elkezdenek csökkenni, hacsak az Egyesült Államok nem jelent be jelentős új mennyiségi könnyítési programot, vagy pedig, ha a heves tiltakozások átterjednek a Közel-Kelet és Észak-Afrika más részeire. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.