BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: Ismét drágulás itthon, az MNB bármit léphet

Az Equilor jövő heti körképe szerint a gazdasági tematikát elsősorban az inflációs félelmek határozzák meg mind Európában, mind a tengerentúlon.

A piaci konszenzus most azt jelzi, hogy az előző két hónap lassulása után, márciusban ismét emelkedhettek a fogyasztói árak Magyarországon, ami kiegészülve az EKB kamatemelési ciklusának beindításával esetleg már újra napirendre hozhatja a magyar kamatemelés kérdését. Bár itt most bármi megeshet, hiszen a legutóbbi ülésen a jegybankárok az esetleges csökkentés gondolatával is eljátszottak, így egyelőre annyi állítható, hogy a kérdés most több irányba is nyitott.

Európában a közös jövőt fenyegető veszélyt leginkább az okozza, hogy továbbra is eltérő makropályán mozognak az egyes európai nemzetgazdaságok. Általában a centrumban inflációs nyomás van erősödőben, amit részben a korábbról megörökölt laza fiskális- és monetáris kondíciók, részben a kívülről generált árhatás okoz (az amerikai jegybank pénznyomdája és annak terméke: a nyersanyagár robbanás).

Ezzel szemben a kontinens szélein, főleg a mediterráneumban deflációs hatás várható az erőteljes restrikciós intézkedések nyomán, így a két térségben eltérő reálkamatlábak alakulnak ki a különböző irányú inflációs pálya nyomán.

Ez azt jelenti, hogy míg a centrum országokban negatív maradhat a reálkamatszint, ami hosszútávon akár árfelhajtó erőt generálhat magas kockázatú szegmensekben (pl. az ingatlanszektorban), addig a periférián magasabb szintre kerülhet a reálkamatláb, ami viszont újabb likviditási csapdával fenyeget és az emelkedő jelzálogkamatok súlyosan érinthetik az egyébként is nyomás alatt lévő ottani ingatlanszektort, vele együtt pedig a bankokat, ami visszaüthet az EKB-ra is.

Ez a környezet mindenképpen arra sarkallhatja az EKB-t, hogy legjobb esetben is lassan és óvatosan szívja ki a rendszerből a felesleges pénzeket, hiszen látható, hogy a közösségi tőkepiacon mennyire elbillent az egyensúly. A most kezdődő szigorítást valószínűleg nagyon szofisztikált formában adagolja majd a jegybank, amely a kamatfolyosó szélesítését is figyelembe veheti, bár itt a csütörtöki döntésnél nem változtattak, mindhárom kamat (betéti, refinanszírozási ráta, és az overnight) esetében is 25 bázispontos volt az emelés.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.