BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves csúcsra jutott pénteken a BUX

Az idei éves csúcsán zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, az elmúlt héten a Magyar Telekom kivételével minden vezető részvény árfolyama emelkedett.

A BÉT részvényindexe, a BUX 23.632,05 ponton zárt pénteken, 601,67 ponttal, 2,61 százalékkal magasabban az előző heti záró áránál.

A piaci jó hangulat ellenére a forgalom továbbra sem volt meggyőző erejű, az elmúlt héten 61,6 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző hét 63,3 milliárd forintos forgalma után.

Nem volt mozgalmas az elmúlt hét részvénypiaci szempontból. A világ tőzsdéi a bizonytalan globális hangulat közepette folytatták emelkedésüket.

Az európai piacokon a nyomás nagyobb volt az elmúlt időszakban, és ez az utóbbi héten sem enyhült. A kamatemelés fekete felhői és a héten érkezett újabb görög és portugál leminősítések mellett az ír bankrendszer nem túl fényes helyzetére is rávilágított a stresszteszt csütörtökön bejelentett eredménye.

A banki részvények továbbra is alulteljesítettek, míg az amerikai piacon a telekommunikációs cégek részvényei aratták le a babérokat, a nyersanyagár-rali folytatódásával tovább emelkedő nyersanyagipari cégek részvényei mellett.

A magyar piac 1 százalékot emelkedett az elmúlt héten, igen alacsony forgalmak mellett. A blue chipek között a Richter vitte a pálmát, amely miután a 36.000-es szint környékét elérte, felfelé vette az irányt, és elkezdte ledolgozni idei hátrányát. A többi vezető részvény árfolyamában nem történt érdemi változás. A kispapírok között az E-Star és a CIG Pannonia teljesítménye emelhető ki. Az előbbi új hír bejelentése nélkül emelkedett új csúcsra, a 11.000-es szint fölé, míg a CIG stratégiai együttműködést jelentett be a VIT Magánnyugdíjpénztárral. A biztosító árfolyama 15 százalékot ugrott a héten, aminek az előbbi hír mellett az talán még inkább okozója, hogy jelentős súllyal, 1,3 százalékkal kerül be a BUX-indexbe április 1-jétől, így az idáig nem nagy súllyal rendelkező intézményi befektetők részéről is megnövekedett vételi aktivitás várható.

Az euró/forint-árfolyam és a magyar kötvényhozamok csökkenése – amely a periféria adósságproblémáinak újabb hulláma mellett is megtörtént – arra enged következtetni, hogy javult az ország kockázati megítélése. Ennek hatása a részvénypiacokon egyelőre nem volt látványos, de ez a különadók és a gyógyszerkassza megszorítása miatt ez érthető is.

Pénteken az idei éves csúcsán zárt a BUX, az előző csúcsot február 7-én érte el, akkor 23.610 pont volt. A jó nemzetközi hangulat hatására emelkedtek az árfolyamok Budapesten, nőtt a befektetők kockázatvállalási hajlandósága.

A BÉT-en a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az elmúlt héten.

A 61,6 milliárd forintos összforgalomból az OTP részvények adásvétele 57,78 százalékot tett ki, a Mol 18,47 százalékkal, a Magyar Telekom 5,52 százalékkal, a Richter pedig 9,89 százalékkal részesedett.

A Mol 3,78 százalékkal erősödött, 24.700 forinton zárt pénteken.

Az OTP részvények ára 1,07 százalékkal 5.745 forintra nőtt.

A Magyar Telekom árfolyama 0,34 százalékkal 591 forintra csökkent.

A Richter részvények ára 6,34 százalékkal 39.940 forintra nőtt, a másik gyógyszeripari részvény, az Egis 2,66 százalékos erősödéssel, 20.225 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.942,62 pontos pénteki záró értéke 10,08 ponttal, 0,52 százalékkal volt magasabb az egy héttel korábbinál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.