BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP a leminősítésről: A Széll Kálmán-tervtől függünk

A Moody's hét magyar bankot minősített le kedd reggel. Az OTP szuverén minősítése megegyezik Magyarország Baa3 besorolásával, a forráslehetőségekhez való hozzáférés szorosan kapcsolódik a magyar állam besorolásához - közölte az OTP.

A Moody’s 7 magyar bankot minősített le kedd reggel. Az OTP, és az OTP Jelzálogbank is köztük van.

Az OTP közleményben azt írta, hogy a döntést követően az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank piacok számára meghatározó banki minősítése (az ún. betéti besorolás) a szuverén minősítéssel megegyező Baa3-as szintre került, ami jelzi, hogy a két pénzintézet jövőbeni kockázati megítélése, illetve a forráslehetőségekhez való hozzáférése szorosan kapcsolódik a magyar állam besorolásához.

Megítélésünk szerint – miként ezt az S&P március 24-i döntése kapcsán már jeleztük – a magyar Kormány által közzétett Széll Kálmán terv olyan intézkedéseket irányoz elő, melyek következetes végrehajtása hosszú távon fenntartható, kiszámítható működési környezetet teremt” – áll a közleményben.

„Továbbá, időközben döntés született a jelzáloghitelekre vonatkozó moratórium április 15-i hatállyal történő részleges feloldásáról, illetve 2011. július 1-től történő teljes megszűnéséről. Ezzel párhuzamosan pedig hamarosan elfogadásra kerül az az intézkedési csomag, mely a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célozza – teszik hozzá.

Frankhitelesek: Ezen a szinten rögzíthetik az árfolyamot!

A Moody''s azzal indoklással minősítette le a bankokat, hogy túl nagy a deviza aránya a hiteleken belül, a másik ok a pénzintézetek profitjának csökkenése. A minősítő öt bank esetében - K&H, Budapest Bank, FHB, Erste bank és MKB - az úgynevezett pénzügyi erő minősítését rontotta, míg , az OTP Jelzálogbank esetében a forintadósság besorolásán, az OTP-nél a devizahitelek minősítését módosította lefelé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.