BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A görög helyzet lassított felvételben zajló karambol"

Az euró a délelőtti ázsiai kereskedésben a múlt heti gyengülés után ismét erősödött, miután a befektetők a múlt heti veszteséges szériát követően úgy ítélték meg, hogy nem érdemes folytatni az euró eladását.

Az uniós közös valuta az ázsiai kereskedelemben hétfő reggel 0,3 százalékkel 1,4363 dollárra erősödött, mivel a piaci szereplők visszavásárlásokat eszközöltek, miután az euró a múlt héten két egymást követő jegyzési napon háromheti mélypontra süllyedt, 1,4310 dolláros szint körül. E gyengülés később még fel is gyorsult annak a pénteken megjelent, de később cáfolt német lapjelentésnek a hatására, amely azt sugallta, hogy Görögország esetleg kilép az euróövezetből.

A héten a figyelem többek között a kínai adatokra összpontosul. A kínai inflációra és ipari termelésre vonatkozó adatok közzététele szerdán esedékes és a Reuters által megkérdezett japán elemző szerint feltételezhető, hogy az aránylag gyenge eredmény kihatással lesz az euróra is.

A kereskedők nem biztosak abban, vajon véget értek-e már az euró problémái. A valuta jegyzése ugyanis a kulcsfontosságú támogatási szint alá süllyedt. Jean Claude Juncker, az euróövezet vezetője ugyan cáfolta a Görögország kilépésével kapcsolatos híreket, de a piac továbbra sem nyugodott meg.

Az aggodalmaknak nem csak a legradikálisabb megoldás, a zóna elhagyása ad tápot, hanem a hitel lehetséges újraütemezése is, ami szintén "a levegőben lóg". A CIBC World Markets stratégájának megfogalmazása szerint a görög helyzet egy lassított felvételben zajló karambol, az EU vezetői pedig tudják, hogy előbb-utóbb a zsebükbe kell nyúlniuk a helyzet megoldására. A helyzetet egyébként tovább bonyolítja az a tény, hogy Dublinből olyan vélemény hangzott el, miszerint a görög hitel átütemezése automatikusan jobb hitelfeltételeket kell hogy jelentsen Írországnak is.

„A térségbeli devizák tovább tartják jó formájukat, ami – a koronát leszámítva – a nagyobb kamatkülönbözetből is adódik, de a ma reggeli jó német külkeradatokból is profitálnak a régiós fizetőeszközök. Az unió legnépesebb és legnagyobb gazdaságának szépen muzsikál a külkereskedelme, a márciusi külker-aktívuma nagyot javult: a várt 11,8 helyett 18,9 milliárd euró lett. Németország márciusi exportja több mint hét százalékkal bővült, de szépen tudott az import is növekedni” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

„A görögökkel kapcsolatos kiújuló félelmek megmutatkoznak az euró/frank árfolyamán, mára már egy euró alig ér többet 1,26 franknál, így a frank/forint árfolyama ismét nincs messze a 210-es szintektől” – teszi hozzá Karsai. A svájci frankot délelőtt 209,5 forinton jegyzik.

A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítő intézete közben leminősítette Görögországot, és az eddigi „BB-” besorolási szintről „B” adósbesorolással látta el, és további leminősítést helyezett kilátásba. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.