BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes lassan eladni a részvényeket

Májusban a közvélekedés szerint érdemes kiszállni a részvénybefektetésekből. Bár vannak olyan esztendők, amikor nyáron is sokat emelkednek az árfolyamok, az idén a szakemberek szerint érdemes hallgatni a régi bölcsességre.

Sell in May and go away, vagyis add el a részvényeidet májusban – mondják a Wall Streeten. Nem minden évben van egyébként igazuk a tőzsdei bölcseknek, 2009-ben vagy 2003-ban például rosszul jártak, akik így tettek, hiszen a nyár során sokat emelkedtek a részvényárfolyamok.

Sok olyan esztendő van viszont, amikor a régi mondás beválik, 2004-ben például így történt. A Seeking Alpha befektetésekkel foglalkozó portál elemzése szerint pedig az idei esztendő és a 2004-es között a tőkepiacok viselkedése szempontjából igen nagy a hasonlóság, így Todd Feldman, a portál pénzügyi szakértője szerint ez évben is bejöhet ez a stratégia.

A hazai szakemberek sem számítanak már túl nagy árfolyam-emelkedésre. „A fáma erre az évre is igaz lehet” – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. A szakember szerint még két hónapig lehet némi árfolyam-emelkedésre számítani, június végéig ugyanis még támogathatja a piacokat az amerikai jegybank szerepét is betöltő Fed élénkítési politikája. Blahó úgy véli, a részvénybefektetőknek a következő hetekben érdemes odafigyelniük a piacok alakulására, és ha az emelkedés megáll, tanácsos valamilyen más eszközre, például kötvényre cserélni a papírjaikat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.