BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpumpálta magát a forint

Péntek reggel javuló nemzetközi befektetői környezetben erősödött a forint: az eurót 266,24 forinton jegyezték péntek délelőtt tíz órakor a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 267,47 forint után.

A dollár jegyzése 185,70 forint 1,4345 dolláros euró jegyzés mellett, szemben a csütörtök délutáni 187,20 forintos és 1,4270 dolláros jegyzésekkel. A svájci frankot 211,48 forinton jegyzik 211,91 forint után, száz japán jent pedig 227,64 forinton 228,56 forint után.

A javuló nemzetközi befektetői kockázatvállalás tükrében pénteken az euró enyhe erősödésére, ezzel párhuzamosan a forint árfolyamának javulására lehet számítani.

Karsai Péter, a Commerzbank elemzője napi hírlevelében azt írja, szerdai majdnem 270-ig tartó gyengülést ledolgozta a forint, sőt a ma reggeli 267 alatti kezdés már egyúttal egyhetes csúcsot is jelent, ugyanis a múlt hét pénteken volt utoljára ilyen erős szinten a hazai devizánk
az euróval szemben. Ahogy két nappal ezelőtt a forint volt a térségben az alulteljesítő, úgy tegnap a forint vezette a régiót.

A felülteljesítésben a jól sikerült ÁKK kötvényaukció is szerepet játszott. A felkínált 45 milliárd helyett 67,5 milliárd forintnyi papírt kapkodtak el a befektetők, csökkenő hozamok mellett. Makroadat szempontból a mai nap eléggé ingerszegény lesz, éppen ezért fontosabb szerepük lehet a délután publikálandó lengyel maginflációs adatoknak.

Az euró erősödését a dollár gyengülése is segíti. A dollárt néhány gyenge amerikai makrogazdasági adat terhelte meg a csütörtöki kereskedési napon. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában bekövetkezett múlt heti csökkenés pozitív hatását bőven ellentételezte az atlanti-parti államok ipari termelésének csökkenése és a használt lakás eladások visszaesése.

Csütörtökön a Fed egy újabb utalást tett laza, gazdaságösztönző célú monetáris politikájának fenntartására még belátható időn belül, ami dollár gyengítő és euró erősítő hatással van a nemzetközi devizapiacokon.

Az euró további erősödése mellett szól a dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően dollárban jelentkező befektetői kereslet, amit az euróövezeti inflációs aggodalmak miatt várhatóan újabb EKB-kamatemelés is tetézhet a közeljövőben. Tartalékolási célú kereslet is tapasztalható jegybankok részéről a nemzetközi devizapiacokon, ami szintén az eurót erősítő tényező.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.