BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas zuhanás várható a nyugdíjpénzek államosítása miatt

A CEE Stox Exchange vezére, Michael Buhl 25 százalékos részvénypiaci forgalomcsökkenésre számít az évben Magyarországon a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami átvétele miatt.

Magyarországon a részvénypiac forgalma 25 százalékkal eshet ebben az évben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások kormányzati átvétele miatt, amely a kínálat csökkenéséhez vezet, és távol tartja a befektetőket – mondta Michael Buhl, a CEE Stox Exchange Group vezetője.

A csoport, amely üzemelteti a tőzsdéket, korábban 5 százalékos csökkenést várt a kereskedésben Magyarországon - tette hozzá Buhl.

A magán-nyugdíjpénztári eszközök étvétele, amely a GDP 10 százalékát teszi ki, júniusban fejeződik be. A Bloomberg azt írja, az államadósság és a költségvétési hiány csökkentése miatt veszi át a kormány a pénzeket, és akik maradtak a magánkasszákban, elvette az állami nyugdíjat.

Ha a nyugdíjpénztárak távol maradnak, mert a részvények egyszerűen tovább nem lesznek elérhetőek többé, akkor természetesen az összes állomány kevésbé lesz likvid, így kevésbé forgalomképes és vonzó – mondta Buhl. „Úgy tűnik, egyelőre ez a helyzet” – tette hozzá.

A részvények 19 milliárd forint értékben cseréltek gazdát átlagosan egy nap alatt a múlt hónapban, szemben a 22 milliárdos egy évvel korábbival. A forgalom 2008 áprilisa óta a legalacsonyabb volt a tőzsde honlapján közzétett adatokból – írja a Bloomberg. A márciusi forgalom éves szinten 53 százalékot esett.

Továbbra is nyitott kérdés, hogy mi fog történni ezekkel a részvényekkel, illetve, hogy a kormány mit kíván tenni az eszközökkel – nyilatkozta Bulh. Az értéktőzsdére nézve az lenne az ideális, ha ezeket a tételeket el lehetne adni egyes zártkörűen működő intézményi befektetőknek, mert így több likviditás lenne a jövőben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.