BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem nyugodhatnak meg a frankhitelesek - Megállt az EKB

A forint délelőtt erősödött az euróval szemben, de elveszítette előnyét délutánra. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzója némiképp meglepte a piacot, ugyanis nem utalt a kamat emelésére a jövő hónapban, ennek következtében az euró gyengült.

A hazai deviza tartja erejét a kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben, az eurót valamivel 265 forint felett jegyzik. Az amerikai dollár és a svájci frank azonban drágább lett.

Az angol FTSE-100 index 1 százalékot esett délutánra, a német DAX 0,8 százalékkal került lejjebb. A francia CAC-40 gyengült a legtöbbet: 1,4 százalékot. A Stoxx Europe 600 0,7 százalékos mínuszt halmozott fel.

Az Egyesült Államok munkaerőpiacáról kedvezőtlen hír érkezett: a heti friss munkanélküliek száma 43 000-rel növekedett ezen a héten 474 000-re, amelyre augusztus óta nem volt példa.

Az euró gyengülése Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzójának nyilatkozata után következett be. A jegybank nem emelte a kamatot 1,25 százalékról, és Trichet nem használta a piac által követett „kiemelt éberség” kifejezést a kamatdöntés ismertetésénél. A Kormányzó annyit mondott figyelemmel kísérik az infláció alakulását, így a piac nem számít kamatemelésre a következő hónapban sem. Az euró 1,485 körüli szintről 1,47-re esett a dollárral szemben, és majdnem 1,28-ról 1,27-es szintre a svájci frankkal szemben.

Trichet meglepte a piacot: Büntetik az eurót

A frank erősödött napközben, és az euró gyengült, amelynek következtében a svájci frank ára 209 forint emelkedett. Az alpesi devizát reggel 208, délelőtt 207 forinton jegyezték, délután 208,7-es szinten állapodott meg a kurzus. Az amerikai dollárt 180 forint felett jegyzik, amelyre a 179-es záróárfolyamról esett a forint.

Az euróval szemben tegnap 266 forint környékén zárt a hazai deviza, reggel 264,5-ig erősödött. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kötvényaukciója kedvezően alakult: a hozamok csökkenésével, és az érdeklődés emelkedésével bocsátottuk ki az állampapírokat. Majd a nemzetközi hangulatromlás után újra gyengült a forint: délurán 265,5 forintot kérnek a közös európai devizáért.

Az amerikai tőzsdék is mínuszban nyitottak. Az ipari Dow Jones 0,65, az S&P-5 00 0,7, a technológiai Nasdaq 0,5 százalékos esést mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.