BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rövid távon kilőhet a forint, de azután marad az oldalazás

A márciusi hazai külkereskedelmi mérleg előzetes értéke majdnem pontosan megegyezik az előző havival, ami már csak azért is pozitív hírnek számít, mert a konszenzus szerint sokkal alacsonyabb érték volt a várakozás.

Az export 18 százalékkal, az import 15,8 százalékkal emelkedett év/év alapon, azaz a nagyobb mértékben bővülő export duzzasztja a külker mérleget. A forint tegnap napon belül kétegységnyi gyengülést mutatott be, majd 265 környékén zárta a napot. A régiós devizák közül a lengyel zloty is hasonlóan szerepelt volna, ha nem avatkozik be a helyi pénzügyminisztérium és nem ad el dollárt zlotyval szemben.

Így próbálták ellensúlyozni az euró mélyrepülését a dollárral szemben. Az intervenció folytatására is lehet számítani, hiszen elhangzott, hogy a különböző forrásbevonásokból származó devizákat készek a piacon vagy a jegybankon keresztül zlotyra váltani. A lengyel deviza ezzel a forintot felülteljesíti a héten és a bejelentés további támaszt ad számára.

Ugyanakkor a holnapi lengyel kamatdöntésnél a fentiek miatt nem tartja valószínűnek az emelést a Commerzbank, így a kamatkülönbözet csökkenésével és az ebből fakadó forint–zloty pozícióátrendezéssel egyelőre nem kell számolni. A remek külker mérleg adat némi erőt csempészhet a forint kereskedésébe, de alapvetően oldalazásra számítanak az elemzők.

Mint írják, a forint kiszolgáltatott a nemzetközi hangulatnak, amíg a hét későbbi folyamán meg nem jelennek a legfrissebb inflációs és GDP-adatok, írta elemzők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség kedd reggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.