BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdecápa tanfolyam - Hogyan nyerjünk a gyenge eurón?

A dollár kurzusa még mindig alacsony, egy eurót közel 1,44 dollárral jegyeznek. Ebből azonban kedvező befektetési lehetőségek kínálkoznak - írja elemzésében a bécsi Die Presse.

Aki egy évvel ezelőtt európai részvényekbe fektetett be, 7 százalékos árfolyamnyereségnek örülhet. Azokkal a részvényekkel viszont, amelyeket az S&P-500-index fed le, 16 százalékot lehetett volna nyerni, legalább is dollárban. És bár az euróra való átváltás veszteségeit belekalkulálva a nyereség 4 százalékosra mérséklődik, ez még mindig jobb, mint egy átlagos bankbetét hozama.

A legtöbb elemző abból indul ki, hogy a dollár a következőhónapokban már csak enyhén gyengül. A jelenlegi kurzus (egy euró közel 1,44 dollárt ér) ugyanakkor vélhetően hosszú távon egyáltalán nem rossz az amerikai részvények potenciális vásárlói számára. A Raiffeisen szakértői a dollár gyengesége ellenére az amerikai részvények enyhe túlsúlyozását tanácsolják - hangoztatja Veronika Lammer, a Raiffeisen elemzője. Ehhez hozzáadódik, hogy azok az amerikai vállalatok, amelyek Ázsia és Latin-Amerika feltörekvő piacain erőteljesen aktívak, profitálnak a gyenge dollárból.

Ez pozitívan hat ki a nyereségekre és ezzel együtt az árfolyam alakulására is. Így a General Motorsnak éppúgy segít a gyenge amerikai valuta, mint a japán konkurensénél, a Toyotánál bekövetkezett termeléskiesés. Ezt állapítja meg Clemens Klein, az ESPA Stock Amerika alapkezelője. A Raiffeisen amerikai részvénypiacért felelős részlege mindenekelőtt olyan nagy cégekbe fektet be, mint a Chevron, GP Morgan, Apple és Microsoft.

"Az első negyedévről szóló jelentéseikkel a vállalatok 70 százaléka pozitívan lepte meg a piacot" - mutat rá Lammer.  Bár ezt a kurzusokba részben már beárazták, a trend tartós lehet. A Die Presse által megkérdezett elemzők a pozitívumok közé sorolták a cégek jelentős készpénztartalékait, csakúgy, mint a közelgő elnökválasztást, ami szintén felfelé nyomhatja az árfolyamokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.