BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

66 százalékos plusz - Orbán tetézte az osztrák bankok gondjait

Az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) adatai szerint az osztrák bankok idei nyeresége a magasabb adók miatt csökken - írja a Die Presse.

A bécsi lap szerint a görög adósságválságról szóló viták ellenére az osztrák bankok üzletmenete jól alakul: az OeNB adatai szerint az osztrák hitelintézetek üzleti eredménye az idei első negyedben 15,9 százalékkal nőtt és 1,89 milliárd eurót ért el. A magasabb hozamok a kötvényekből és a részvényekből származnak, de a kamatbevétel is emelkedtek.

Ennek ellenére az osztrák hitelintézetek éves nyeresége idén 2,2 százalékkal, 4,12 milliárd euróra csökken. Az OeNB ezt a bécsi kormány által az év elején bevezetett bankadóval indokolja. Összegszerűen a bankok idén Ausztriában és Kelet-Európában kereken egymilliárd eurót fizetnek be adóként, ez 2010-hez viszonyítva 66 százalékos növekedésnek felel meg.

Korábbi OeNB adatok szerint a hitelintézetek tényleges adóterhelése Ausztriában idén 18 százalékra nő. Ezzel a pénzügyi ágazat is megközelíti a más szektorokra jellemző adózási átlagot. Bár a társasági adó elméletileg 25 százalékra rúg, a különböző kivételek miatt a tőketársaságok átlag 17 százalékot fizetnek. A18 százalékos adókvótával az osztrák bankok még mindig nem érik el a 2002-es szintet, amikor az adó aránya 21,1 százalék volt.

Az OeNB nem bontja regionális szintre az adatokat, holott – a Die Presse szerint – érdemes lenne megvizsgálni, a bankok profitjának mekkora százaléka származik a hazai piacról és mennyi Kelet-Európából. A lapnak nyilatkozó pénzintézeti vezetők szerint kedvezőtlen az adózási helyzet Ausztriában, ennek ellenére a szociáldemokraták a bankokra kivetendő adó emelését javasolják.

Az Erste csoport a számítások szerint 14,7 milliárd forintot fizet ki bankadóként Magyarországon. A Raiffeisen esetében a magyar bankadó összege 11.1 milliárd forintra rúg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.