BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dollár kaszál az európai haláltáncon

A dollár erősödött, az ázsiai értékpapírok és a nyersanyagok jegyzése pedig gyengült. A befektetői aggodalmak egyik forrása, hogy a szerdai athéni szavazás a válságcsomagról esetleg nem járhat sikerrel. Emellett további negatív hírek várhatóak az amerikai gazdaságról is.

A dollárindex hétfőn reggel Tokióban 0,2 százalékkal emelkedett, az amerikai valuta ezzel 0,3 százalékkal erősödött az euróval szemben. "A dollár nyilvánvalóan profitál azokból a problémákból, amelyek az euróval és más, magas kockázatokat jelentő valutákkal szemben támadtak" - vélte Greg Gibbs, a Royal Bank of Scotland Group valuta stratégája a Bloombergnek. Ugyanakkor a dollár relatív erősödésének véget vethetnek az újabb negatív adatok, például az, hogy májusban csak 0,1 százalékkal emelkedett az amerikaiak fogyasztása, ami 2010 júniusa óta nem látott alacsony növekmény.

A görög honatyák három napon keresztül vitatják a 78 milliárd dollárra rúgó megszorító csomagot, ami az EU-IMF hitel következő részletének feltétele. A képviselők június 29-ig döntenek majd a megszorításokról és elvileg június 30-án a megvalósítás technikai részleteivel kapcsolatos jogszabályt is megalkotják.

Ugyanakkor az olaj ára 1,4 százalékkal, hordónként 89,85 dollárra mérséklődött a New York-i árutőzsdén, miután a Nemzetközi Energiaügynökség bejelentette, hajlandó további mennyiségeket felszabadítani a tartalékaiból és azokat a világpiacra dobni az árak stabilizálása érdekében.

Az olajon kívül más nyersanyagok ára is mérséklődött. Így a vörösréz ára háromhavi szállításra 1,1 százalékkal, 8,947 dollárra csökkent a londoni fémtőzsdén. A szeptemberi szállítású búza 1,3 százalékkal, 6,525 dollárra esett vissza bushelenként, a határidős kukoricáé pedig 1,3 százalékkal mérséklődött.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.