BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Augusztusra vagy szeptemberre vezetik be a bankok a mentőcsomagot

A kilakoltatási tilalom feloldása fontos volt – közölte Gresa István, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a társaság sajtótájékoztatóján, amelyet a kormány adósmentő csomagjának kapcsán rendezett a hitelintézet.

Erre egyebek között azért is szükség volt, mert voltak, akik azért nem törlesztették a hitelüket, mivel abban reménykedtek, a mentőcsomag során elengedik a tartozásukat. Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója szerint is a pszichológiai tényező a fontos, hogy lehet most már árverezni. Az alacsony kvóta a szakemberek szerint nem olyan nagy probléma, mivel Magyarországon a végrehajtók száma miatt amúgy sem lehetne sokkal többet árverezni.

Az OTP-nél egyébként 10 ezer olyan lakáshitel van, amelynél el lehetne indítani a végrehajtási eljárást. A bank azonban nem erre törekszik, hanem a megegyezésre az ügyfelekkel – hangsúlyozták a sajtótájékoztatón. Ezt mutatja, hogy a kilakoltatási moratórium előtti három évben is mindössze 4 kilakoltatási ügye volt a hitelintézetnek.

Arról, hogy az árfolyamfixálást mennyire fogják igénybe venni az ügyfelek, Gyuris és Gresa véleménye eltért. Gyuris Dániel szerint akár minden második devizahiteles kérheti a kedvezményt, Gresa viszont úgy véli, nem így lesz, az OTP hasonló szolgáltatásaira sem volt ugyanis korábban tömeges igény.

A bankok a mentőcsomagban szereplő kedvezményeket a törvénymódosítások elfogadása után némi felkészülési időt követően tudják majd bevezetni. Várhatóan augusztusra-szeptemberre tehető, mire az ügyfelek igényelhetik majd ezeket a szolgáltatásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.