BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halottaiból támadt fel a forint: 228-on járt a frank

Hétfőn reggel történelmi mélyponton, 228 körül is járt a forint a svájci frankkal szemben, majd fél 10-re 226,70-re erősödött vissza a magyar fizetőeszköz.

Pénteken délután - akkor ugyancsak történelmi mélypontot beállítva - 227,53 forint volt egy svájci frank a bankközi devizapiacon.

Történelmi csúcsot döntött az euró-svájci frank árfolyam is, hajnalban az 1,1806-os szintig gyengült az euró - mondták az MTI által megkérdezett devizapiaci kereskedők.

A szakértők szerint napközben a görög megszorító csomaggal kapcsolatos hírek befolyásolhatják az árfolyamok alakulását. Hétfőn délelőtt fél 10-kor az eurót 268, 80 forinton jegyezték a reggeli 268,63, és a péntek délutáni 269,15 forint után.

A Commerzbank szerint ez a hét is az EU-ról és a görögökről fog szólni, és a mai nap hasonlóan a péntekihez inkább semleges/pesszimista hangulatban indul. Ma reggel csak egy hajszálnyira voltunk a 270-es szint átlépésétől, de még nem sikerült áttörni az ellenállást. A hétvégén a kínai miniszterelnök tett látogatást nálunk (ami egyébként nagy diplomáciai siker), és egy nyilatkozatában minden konkrétumot nélkülözve kijelentette, hogy Kína „bizonyos mennyiségű” államkötvényt vásárolva segítő kezet nyújt a nehézségekkel küszködő Magyarországnak.

Ez a hír, ha nem lenne a görög adósság-Odüsszeia, akkor önmagában erősítette volna a forintot, de mivel fokozott az aggodalom a görögök helyzetével kapcsolatban, illetve nem tudjuk, hogy a bizonyos mennyiség milyen számot és utána hány nullát takar, ezért elmaradt a reakció is. Számos fordulattal teli esemény lesz a héten, ezek sikeressége nagyban befolyásolni fogja a hangulatot, ha megnyugszik a piac 266-ig is van esély a visszaerősödésre, de ha negatív híreké lesz a főszerep, akkor 271-272 környékére is szökkenhet az euró árfolyama.

A dollárt 189,70 forinton jegyezték délelőtt a péntek délutáni 189,43 forinttal szemben. Az eurót 1,4170 dolláron jegyezték, a pénteki 1,4263 dollár után. Száz japán jen árfolyama 235 forint volt a péntek délutáni 235,97 forinttal szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.