BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iszonyatos mozgások a piacon – Mi történt?

Az Európai Központi Bank tartotta a jegybanki alapkamatot 1,25 százalékon. A kamatdöntést követően az elnök azonban felhívta a figyelmet, hogy jöhet júliusban a kamat emelése. Közben megjelent az Egyesült Államok külkereskedelmi adata is, amely a dollárt erősítette. A forint még Jean-Claude Trichet kommentárja előtt tudott erősebb szintekre evezni az euró ellenében.

Jean-Claude Trichet kommentárja után, hogy az inflációt „fokozott éberséggel” követik, az euró mérsékelten erősödött a dollárhoz képest: 1,46 feletti szintről 1,465-ig. Majd hirtelen 1,45-ig esett az euró/dollár kurzus.

Az infláció 2,7 százalékos az eurózónában, amely az EKB 2 százalékos célja felett áll. A megugró infláció miatt emelt kamatot a jegybank áprilisban, és folytathatja ezt júliusban.

Jelentősebben azért nem erősödött az euró, mert már beárazta a piac, hogy az EKB kamatot fog emelni júliusban, vagyis, hogy elhangzik a „fokozott éberség” kifejezés az elnöktől – mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Azt is elmondta, annak oka, hogy az árfolyam 1,45-ig olvadt az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya lehet. „A vártnál kisebb hiány mozgathatta a devizát. A külkereskedelmi deficit több mint 5 milliárd dollárral kedvezőbb lett” – nyilatkozta a közgazdász. Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya 43,68 milliárd dollárra csökkent áprilisban.  A dollár széleskörűen erősödött a vezető devizákkal szemben az adat közzététele után.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere szerint „biztos a júliusi kamatemelés”, ezt jelenti az EKB szótárában a „fokozott éberség” kifejezés. „Az EKB nem változtatott jelentősen a növekedési és inflációs kilátásain” – tette hozzá az elemző.

A közgazdász kiemelte, hogy a forint árfolyamában jelentősebb elmozdulást nem láthattunk Trichet tájékoztatója után, a hazai deviza 264,5-265-ös szinten mozog az euróval szemben. A forint közvetlenül az EKB kamatdöntése után, még Trichet beszéde előtt tudott 265,4 forintról kedvezőbb szintekre evezni.

A dollár erősödött, de az elemző egyelőre nem lát trendfordulót, vagyis a zöldhasú 2010 júniusában kezdődött „gyengülő trendje érintetlen”.

Két fontos hatást emelt ki Bebesy az euró/dollár árfolyamában. Egyrészt a kamatszint a meghatározó. Emlékeztetett, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nem szándékozik újabb mennyiségi monetáris könnyítést végrehajtani, azonban nem is emelné a kamatot, míg az EKB már korábban emelt, amelyet folytatni fog.

Azonban a másik fontos tényező, hogy „naponta változik”, mi lesz a görög adósságválság kimenetele – mutatott rá Bebesy Dániel. Az Európai Bizottság az úgynevezett bécsi kezdeményezést preferálná, vagyis a lejáró adósságot önkéntesen újítanák meg a befektetők. Németország azt javasolja, hogy „legyen adósságleírás”, amelybe a kötvénytulajdonosokat is bevonnák. Az EKB pedig elutasít mindenfajta átütemezést.

Az euró a svájci frankkal szemben 1,224-es szintről 1,23 közelébe erősödött Trichet szavai után, majd 1,22 közelébe ereszkedett a kurzus.

A kamat emelése azonban igen kedvezőtlen gazdasági helyzetben kezdődött el az eurózónában áprilisban. Több elemző figyelmeztetett, hogy a kamat szigorítása túl korai, még akkor is, ha az infláció stabilan meghaladja az EKB 2 százalékos célját. A szigorítás a jegybank célkitűzésének kontextusában érhető, azonban a gyengébb tagállamok kilábalását hátráltatja. A kamat emelkedése a növekedés visszafogása, illetve a recesszió mélyülésének irányába mutat a periférikus országokban, rontva az adósság- és költségvetési mutatókat, egyre közelebb hozva azokat a fizetőképtelenséghez. Ez bizony tovább fűtheti az aggodalmat a piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.