BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma utalnak a magánpénztárak

Jövő kedden is elegendő a nyugdíjpénztáraknak az állami rendszerbe átlépő tagok vagyonát az Államadósság-kezelő Központnak átutalni – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tájékoztatójából. Így négy nap haladékhoz jutnak a nyugdíjkaszszák, és ez komoly nyereséget jelent számukra.

Akár kétmilliárd forint kamathoz és árfolyamnyereséghez is juthatnak a nyugdíjpénztárak annak köszönhetően, hogy a pénzügyi felügyelet pontosította az állami nyugdíjrendszerbe átlépők követeléseinek átadását megjelölő határidőt. A nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvény végrehajtásáról kiadottkormányrendelet szerint ugyanis a magánnyugdíjpénztáraknak az átlépő tagok május 31-i állapot szerint nyilvántartott követeléseit június 12-ig kell átadniuk az Államadósságkezelő Központnak.

Mivel június 12. vasárnapra esik, a nyugdíjkasszáknak legkésőbb ma kellene átutalniuk az átlépő tagok követeléseit. A kormányrendeletet ugyanis – mivel a határidő vasárnapra esik – kétféleképpen lehet értelmezni. Az egyik szerint elegendő a június 12-ét követő első értéknapon (azon a napon, amikor tranzakció lehetséges) teljesíteni az átutalást. A másik szerint azonban még a határidő előtti utolsó értéknapon kell ezt megtenni.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete június 3-án végleg tisztázta a kérdést, mivel a pénztáraknak a vagyonátadással kapcsolatos teendőit és azok határidőit felsoroló közleményében május 14-ében határozta meg az átutalás határidejét. A nyugdíjpénztárak a négy nap haladékkal átadandó 2800-2900 milliárd forint értékű vagyonelemek után négynapi többletkamathoz és árfolyamnyereséghez jutnak. Így az állam mintegy kétmilliárd forintról mondott le a nyugdíjpénztárak javára. Egyébként az állami nyugdíjrendszerbe átlépő pénztártagok államhoz kerülő vagyon május 31-e és június 10-e között járó mintegy ötmilliárd forintos hozamáról már a kormányrendelet megalkotásával lemondott az állam.

A Stabilitás Pénztárszövetségnek a magánnyugdíjpénztárak önkéntes adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint március 31-én 3162 milliárd forint volt a magánnyugdíjpénztárak vagyona. Ebből a magyar állampapírok 1529 milliárd, a befektetési jegyek 1085 milliárd, a részvények 343 milliárd, a jelzáloglevelek 78 milliárd forintot tettek ki. Az állami rendszerbe visszalépő tagok után átutalandó vagyon értéke várhatóan túllépi a 2800 milliárd forintot.

A kormány eddig ismertetett tervei szerint az Államadósságkezelő Központhoz kerülő vagyon túlnyomó többségét az államadósság csökkentésére fordítják. Az állampapírokat bevonják, a külföldi kötvényeket és részvényeket pedig tőzsdéken adják el. A magyar részvények bármilyen módon történő érétkesítése befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamokat. Gerőcs Tamásnak, az Equilor elemzőjének becslése szerint 200-300 milliárd forint értékű részvény kerülhet át állami tulajdonba. Véleményét arra alapozta, hogy pénztáraknál maradó vagyonon belül vélhetően nagyobb arányban lesznek a részvények, mint az eredeti portfólióban voltak.

Az állam több módon is értékesítheti a nyugdíjpénztáraktól hozzá kerülő magyar részvényeket – mondta lapunknak Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. A papírok hirtelen eladása csökkentené, a folyamatos értékesítése pedig nem engedné emelkedni a papírok piaci értékét. A részvénycsomagokat az állam felajánlhatja a kibocsátóknak is. Ha azok ezt az ajánlatot el tudják és el akarják fogadni, azt jelenti, hogy a kibocsátó cégek vezetői fejlődésük komoly lehetőségét látják, és tőkéjük is van. Ez felhajthatja a részvények piaci értékét.

A részvényeket tőzsdei akción és nyilvános részvényértékesítéssel is el lehet adni. Ezek az akciók befolyásolják a legkevésbé a részvények értékét, hiszen azok során a tőzsdén kialakult árfolyamokból indulnak ki. Ráadásul egy nyilvános részvényértékesítés reklámozza a kibocsátót, és propaganda lehetőséget jelent a kormány számára.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy korábbi kijelentése alapján az is lehetséges, hogy az állam megtartja egyes társaságok részvényeit. Ez ugyan közvetlenül nem módosítaná sem a keresletet, sem a kínálatot a tőzsdén. Az állam növekvő szerepe az egyes cégek irányításában azonban piaci spekulációkat indíthat el, amelyek hatására bármilyen irányba elindulhatnak az árfolyamok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.